Tyrimą atliko „Creditreform Lietuva“.

Nė vienu iš viešai skelbiamų telefonų ir elektroninio pašto adresų įmonės darbuotojai nebuvo pasiekiami.

Kalbinti ekspertai sako, kad tokia apyvarta, nepaisant vienintelio darbuotojo, jų nestebina. Tiesiog tai tradicinis trečiųjų šalių stambios įmonių grupės ar prekybininko „vartai į Europą“. Turint įmonę kurioje nors iš ES valstybių, vykdyti prekybines operacijas tiesiog paprasčiau.

Verslų, kur vienam ar keletui dirbančiųjų tenka milijoninės sumos, Lietuvoje galima rasti ir daugiau. Ypač tai pasakytina apie pagrindinių buveinių ir verslo konsultavimo sektorių. Štai AB „Achemos grupė“ vienam darbuotojui uždirbo 17,4 mln. eurų apyvartos, UAB „Koncernas SBA“ rodiklis siekė 5,8 mln. eurų, o UAB „Koncernas Vikonda“ – 15,6 mln. eurų.

Siekdami optimizuoti mokesčius ir verslo valdymą, Lietuvos verslininkai holdinginių kompanijų yra pristeigę ir kitose ūkio šakose. Tad dažnai gali būti, kad didžiulės pajamos vienam darbuotojui reiškia, jog prieš mus – įmonių grupę valdanti ir visas grupės pajamas ar net pelną akumuliuojanti bendrovė. Apyvarta vienam darbuotojui gali būti didesnė ir dėl veiklos specifikos. Pavyzdžiui, aptarnavimo versluose žmogaus rankų poreikis kur kas didesnis nei, tarkim, energetikoje ar didmeninėje prekyboje.

Tačiau „Aliejynas“ nėra įmonė, kurią būtų galima vadinti valdančiąja įmone. Ukrainos pilietis I. Teleshev, laisvai prieinamais duomenimis, kiek anksčiau buvo ir Sankt Peterburge veikiančios „Petersburg Oil Terminal" generalinis direktorius. 2016 m. savo gyvenamąją vietą jis deklaravo Kipro respublikoje.

Registrų centrui (RC) pateiktame aiškinamajame rašte teigiama, kad įmonė įkurta 2013 m. Vienintelis akcininkas I. Teleshev. Pagrindinė veikla – perdirbtų aliejinių produktų prekyba trečiosiose šalyse. Kaip rašoma įmonės veiklos ataskaitoje, šiemet ji taip pat planuoja tęsti prekybą palmių aliejumi, palmių stearinu ir palmių branduolių aliejumi. Tai produktai, kurie didmena paprastai parduodami maisto perdirbimo įmonėms. Apie tai, kad būtent tai ir yra bendrovės pagrindinė veikla rašoma ir jos tinklalapyje aliejynas.lt.

Tai saulėgrąžų aliejus, saulėgrąžų sėklų miltai ir kt. 2015 m. įmonėje dirbo 5 žmonės. Tačiau jau keletą metų ten dirba vienintelis savininkas. Nors bendrovės efektyvumas stulbinantis, tačiau alga akcininkas pats savęs nelepina. 2015 m. darbo užmokesčio fondui buvo skirta 15.331 euras, o 2016 m. 27.473 eurai. Paprasčiau kalbant, atmetus mokesčius, apie tūkstantį eurų „į rankas“.

Nors praėję metai bendrovei buvo nuostolingi – patirtas dauigau kaip 200 tūkst. eurų nuostolis – nuo įkūrimo ji uždirbo 2,1 milijono eurų.

„Tikėtina, kad ši įmonė tiesiog tarpininkai. Lietuvoje parduodamas aliejus praktiškai visas importuojamas. Jo kilmė nelietuviška. Vokietijoje, kitose valstybėse stovi fabrikai, kurie didžiuliais kiekiais spaudžia rapsą ir parduoda. Jų sąnaudos mažos, nes apimtys milžiniškos. Lietuvoje jis tik išpilstomas, vietiniai gamintojai neatlaikė konkurencijos“, – aiškina Andrius Pranckevičius, „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas.

„Linas Agro“ priklausančioje „Mestiloje“ gamina biodyzeliną, maistinio nespaudžia. Šiuo metu šis verslas atsigavęs. Sunkūs laikai baigėsi.

Kalbant apie Lietuvos maistinio aliejaus rinką, prieš keletą metų vieni didžiausių importuotojų buvo prekybos tinklai, kurie tam tikslui steigė atskiras įmones. Dabar ši banga pasibaigusi.

Dideliam prekybininkui steigti tokią įmonę, kaip „Aliejynas“ verta vien dėl to, kad Lietuva ES šalis narė ir bendrovę galima vertinti kaip vartus į ES.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)