Augalai kaip žmonės – nuo skersvėjų serga, o nuo pernelyg didelio vandens kiekio netenka mineralinių medžiagų

Vėdinimas

Turbūt žinote puikiai, kad šiltnamį vėdinti būtina, tačiau lauke esant aukštai temperatūrai atvirai atlapotos dvejos durys augalams sukelia pakankamai daug streso. Anot ekspertų, atidaryti šiltnamio duris vėdinimui nėra tinkamiausiais sprendimas - skersvėjis augalams nepatinka, todėl stenkitės jo vengti. Paprastai rekomenduojama įsirengti stoglangius ir orlaides viršutinėje šiltnamio dalyje, kad įeinantis vėsesnis oras susimaišytų su esančiu viduje ir jų temperatūros susilygintų. Jei šiltnamyje turite įsirengę tik duris, atidarę jas, apatinę durų angos dalį pridenkite.

Intensyvi oro apykaita svarbi ne tik dėl temperatūros palaikymo, bet ir dėl augalų apdulkinimo galimybių. Jei temperatūra pakils virš 30 laipsnių, pomidorai nustos megzti vaisius. Norint, kad augalai vystytųsi teisingai ir galėtumėte mėgautis derliumi, optimali temperatūra šiltnamyje – 25-30 laipsnių, tačiau karštu oru ir nevėdinant ji būna gerokai aukštesnė nei reikia.

Mulčiavimas

Dar vienas būdas padėti šiltnamio žemei neperkaisti – mulčiavimas. Šiltnamyje geriausiai tiks šiaudai, kurie yra šviesiausia iš mulčiavimui skirtų medžiagų ir apsaugo nuo šiuo metu gana stiprių saulės spindulių.

Drėkinimas

Laistydami šiltnamio augalus atkreipkite dėmesį ir į vandens temperatūrą. Šaltas vanduo per vasaros karščių piką augalams gali pakenkti. Alinant karščiams rekomenduojama šiltnamyje pasistatyti talpas su vandeniu tam, kad per naktį šis pasiektų reikiamą temperatūrą. Iš ryto tokiu vandeniu jau ramiai galėsite laistyti sodinukus. Geriausia tai daryti anksti ryte, nuo saulės patekėjimo praėjus 2-3 valandoms. Tinkamiausias laistymui – 18-20 laipsnių vanduo.

Jau derančiam augalui šiltą dieną pakanka 1,5-2 litrų vandens, tačiau taip pat ir nepersistenkite – laistydami per daug išplausite trąšas. Laistant pernelyg intensyviai po šaknimis gali susidaryti bala, o tai gali sumažinti šaknims tenkantį deguonies kiekį, šios ims skęsti ir dusti. Dėl deguonies trūkumo augalas ims vysti, kalcis nebepasieks vaisių, o ant šių susidarys sausas puvinys.

Karštomis dienomis svarbu ne tik laistyti pačius augalus, tačiau kartu ir palaikyti santykinę oro drėgmę, kuri tokiu metu ypač sumažėja. Kad taip neatsitiktų, palaistykite ir tarplysvius bei tuščius neužsodintus plotus – padėsite augalui lengviau prisitaikyti prie aukštos temperatūros.

Anot kai kurių specialistų, karštomis dienomis pačius augalus geriau dukart apipurkšti vandeniu (naudojant antgalius su dušo ar pulverizavimo funkcija) nei gausiai prilaistyti dirvą. Taip „maudant“ augalus, stenkitės, kad vandens lašai ant jų būtų maži ir greitai nudžiūtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)