Paimti mėginiai ir laukiama atsakymų. Jei užkratas bus rastas, bulvių rinka Lietuvoje gali persiskirstyti.

Lenkijos žemės ūkio ministerija prašo Europos Komisijos stabdyti tokių bulvių importą. Ar Lietuva prisijungs prie šio prašymo, priklausys nuo tyrimų rezultatų, tačiau kaip pasikeistų mūsų šalies rinka, jei visgi būtų sustabdytas importas iš Egipto?

„Kol kas nėra nustatyta, kad į Lietuvą būtų įvežta bulvių iš užkrėstos partijos. Paėmėme mėginius ir trečiadienį ar ketvirtadienį gausime pirminius rezultatus“, – aiškina Rasa Žitkuvienė, Valstybinės augalų apsaugos tarnybos fitosanitarijos skyriaus vedėja.

Jei užkratas bus rastas, tokios daržovės bus išimtos iš prekybos ir sunaikintos. Be to, greičiausiai, bus uždraustas importas iš Egipto.

Kur kas blogesnis scenarijus, jei žmonės jas pamėgins pasodinti kaip ankstyvąsias bulves. Sėklinių iš Egipto negalima įvežti.

„Tikimės, kad to nebus, nes šios bulvės nesubrendusios ir sėklai netinka. Jei jos patektų į dirvą, Lietuva turėtų didelių bėdų", – sako R. Žitkuvienė.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė sako, kad uždraudus egiptietiškas bulves, Lietuvą užplūstų lenkiškos.

„Jei nutrūks importas iš Egipto, daugiau derliaus atveš iš Lenkijos, to Lenkija ir siekia“, – sako LDAA direktorė. Pasak jos, tai paveiktų ir ankstyvųjų bulvių kainą.

„Lenkų ankstyvųjų bulvių kaina turėtų nukristi, kai atsiras ankstyvosios bulvės Lietuvoje ir kitose kaimyninėse Lenkijos šalyse. Aukštesnė kaina pasilaikytų savaitę ar dvi“, – mano Z. Cironkienė.

Kalbėdama apie tai, kaip pasikeistų rinka, LDAA direktorė įžvelgia pozityvius pokyčius Lietuvos augintojams.

„Lietuvos augintojams būtų lengviau įeiti rinką, nes paprastai, prasidėjus lietuviškų bulvių sezonui, prekybos tinklų ir didmeninės prekybos įmonių sandėliuose būna didelis kiekis įvežtinių bulvių ir kol jomis prekiaujama, lietuviškas derlius laukia savo eilės.Augintojams tai nuostolinga, nes jie investavo į ankstyvųjų bulvių auginimą ir nori jas parduoti kuo anksčiau“, – sako Z. Cironkienė.

Praktiškai importo iš Egipto sustabdymas leistų bent kuriam laikui kilstelti kainas.

Rudasis puvinys – nepavojinga nei žmonėms, nei gyvūnams bulvių liga. Iki šiol jos Lietuvoje nėra buvę. Tačiau, jei patektų į bulvių pasėlius, žemdirbiai patirtų didelių nuostolių.

„Jei taip atsitiktų, pasekmės būtų katastrofiškos, sunaikintas derlius, užkrėsta dirva, saugyklos, net vandens telkiniai“, – aiškina LDAA direktorė.

O štai bulves auginantis ūkininkas Giedrius Greičius sako, kad egiptietiškas bulves Lietuvoje greitai pakeistų ispaniškos arba izraelietiškos bulvės.

„Manau, kad jei egiptietiškų bulvių importas Lietuvoje būtų sustabdytas, tada daugiau derliaus gabentų iš Izraelio ir Ispanijos“, – sako augintojas.

Pasak jo, tik nedidelė dalis Lietuvos ūkininkų, kurie į rinką paleidžia ankstyvąsias bulves, turėtų naudos iš sustabdyto importo.

„Lietuva tik nedidelę dalį rinkos gali užpildyti šiuo poreikiu, nes didžiausia dalis bulvių yra patiekiama į rinką tik birželio-liepos mėnesiais. Lietuvos ūkininkams tokia situacija, žinoma, kažkiek padėtų įsiterpti į rinką, bet šiaip, kas užaugina lietuvišką bulvę, tas ją ir parduoda be problemų“, – sako ūkininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)