Parodoje daugiau nei 200 dalyvių iš Lietuvos, Belgijos, Indijos, Ispanijos, Italijos, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Makedonijos, Rumunijos. Šiemet renginys tarsi pažymėtas Kinijos ženklu.

Čia atvažiavo gana didelė šios šalies delegacija, kurios apsilankymo laukia ne vienos mūsų įmonės vadovai. Visi viliasi, kad pagaliau pajudės eksportas į šią rinką ir tai bus proveržis, nes Lietuvoje vartojimas menksta – gyventojų mažėja, stumia nauji prekybos tinklai, kurie savo asortimentą formuoja ne iš mūsų, bet iš savų perdirbėjų produktų.

Mindaugas Kuklierius, žemės ūkio atašė Kinijoje, sako, kad praktiškai kinai, kaip rinka, turėtų būti mums įdomesni nei mes jiems. Tačiau iš tiesų, kol kas jie ypatingai domisi mūsų produktai. Pavyzdžiui, mūsų stiprioji pusė švari aplinkai ir galimybė tiekti ekologišką ar bent jau švarią produkciją. Tokią, kokios gaminti Kinijoje jau praktiškai nebegalima vien dėl taršos. Ateityje jie norėtų ir investuoti.

„Ar jie ateis priklauso tik nuo mūsų. Turime parodyti, kad mes jų norime. Kinų nori visas pasaulis. Tai didžiausia olandų ir prancūzų rinka. Dažnai ne po kartą per metus į ten važiuoja šių šalių lyderiai. Mums tokio aktyvumo trūksta“, – dėsto M. Kuklierius.

Tačiau poslinkiai jau yra. Pienininkai turi leidimus vežti produkciją ir prekyba jau vyksta. Birželio 25 d. Kinijos ekspertai atvažiuos tikrinti mėsos perdirbimo įmonių ir, greičiausiai, gausime leidimus vežti jautieną ir jos produktus. Kiauliena bus uždraustas dėl Afrikinio kiaulių maro epidemijos.
Rinka ten didelė ir moki.

Kalbant apie pačią parodą ir dalyvavimą joje. Kalbant apie valstybes, didžiausias ir įspūdingiausias taipogi Kinijos stendas. Už jį didesnis tik Europos Komisijos, užimantis 149,50 kvadratinius metrus.

„Parodos formatas 16 plius 1. Tai yra dalyvauja Kinija ir šešiolika Rytų Europos valstybių. Kinai prisiėmė savo, kaip lyderio rolę ir todėl jų stendas didžiausias. Tai natūralu, nes jie didžiausia valstybė“, – politkorektiškumo principus aiškina M. Kuklierius.

Kalbant apie valstybes, stendus turi Lietuva, Belgija, Indija, Ispanija, Italija, Kinija, Latvija, Lenkija, Makedonija, Rumunija.

Skirtingos šalys pasirinko ir skirtingą dalyvavimo strategiją. Vienos, pavyzdžiui, Rumunija, netgi į nedidelį stendą atsivežę savo tradicinių maisto produktų. Kitos apsiribojo tik bukletais.

Latvijos stendas

Lenkijos stendas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)