Tam, kad projektai būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Svarstomais pakeitimais siūloma sudaryti galimybę steigti naują viešąją įstaigą Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrą likviduojamų VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (RRA) ir Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro šiuo metu vykdomų funkcijų pagrindu.

Naujai steigiama viešoji įstaiga nuo spalio 1 d .perimtų visas RRA ir dalį „Leader“ centro funkcijų bei Nacionalinės mokėjimo agentūros eksporto ir importo priemonių administravimo vykdomas funkcijas.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, taip pat numatoma VĮ Mašinų bandymo stotį (VĮ MBS) bei VĮ „Pieno tyrimai“ pertvarkyti į uždarąsias akcines bendroves.

VĮ Mašinų bandymo stoties vykdomas viešojo administravimo funkcijas numatoma pavesti vykdyti Valstybinei augalininkystės tarnybai prie ŽŪM ir kitiems subjektams. Tuo tarpu VĮ Mašinų bandymo stotį, pertvarkius į uždarąją akcinę bendrovę, vėliau numatoma privatizuoti.

Pertvarkius VĮ ,,Pieno tyrimai“ į uždarąją akcinę bendrovę planuojama ją sujungti su UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolė“, kurios 100 proc. akcijų valdytoja yra ŽŪM. „Tikimasi, kad po šio sujungimo panaudojant vienos įmonės turimą logistiką ir kitoje įmonėje įdarbintus kontrolės asistentus, dirbančius vietoje - ūkiuose, pieno ūkiai galės plačiau, pigiau ir paprasčiau naudotis reorganizuotos įmonės teikiamomis paslaugomis, o pastaroji galės pasiūlyti platesnį, labiau prieinamą tyrimų ir paslaugų spektrą“, - teigiama aiškinamajame rašte.

Kaip pabrėžiama dokumente, Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įmonių pertvarkos yra būtinos ne tik siekiant optimizuoti jų veiklą, bet ir taupant valstybės lėšas. Įsteigus agentūrą 2019 m. numatoma sutaupyti apie 248 tūkst. eurų, o nuo 2020-ųjų kiekvienais metais maždaug po 384 tūkst. eurų.

Tačiau įmonių pertvarkymas tik dalis to, kas laukia ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų valdininkų. Žemės ūkio ministras Giedrius Suprlys DELFI konferencijoje sakė, kad vienas iš pagrindinių jo darbų, kuriuos tikisi nuveikti iki kadencijos, tai ministerijos ir jai pavaldžių institucijų iškeldinimas į Kauną.

„Ir iš tikrųjų manau, kad mes kelsimės į Kauną ir kelsimės gana greitai. Maža to, manau, kad tai turėtų padaryti ir visos ministerijai pavaldžios tarnybos, tai – Nacionalinė mokėjimo agentūra, Nacionalinė žemės tarnyba, Agrarinės ekonomikos institutas – visos, kurios šiuo metu yra Vilniuje, dažnai Senamiestyje“, – tiesioginėje DELFI TV laidoje „Gyvai“ sakė jis.

G. Surplys priminė, kad toks tikslas buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programoje, yra Vyriausybės programoje. „Tie darbai jau vyko, skaičiavimai, analizės vyko. Aišku, reikia viską pamatyti, bet iš tikrųjų, mano, kaip naujojo ministro, kai pradėsiu dirbti, tai yra vienas iš pirminių prioritetų“, – nurodė paskirtasis ministras.

Jo teigimu, susitikinėdamas su ūkininkais suprato, kad Kaunas yra daug patogesnė vieta ministerijai, nei Vilnius.

„Kitas momentas – regioninės politikos aspektas. Galima diskutuoti daug, bet mano įsitikinimu, jei tie įstaigų iškėlimai veikia Danijoje, Suomijoje, Estijoje, tai mes tikrai galime tai padaryti. Turint omenyje, kad Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių institucijų didelė klientūros dalis yra visoje Lietuvoje, Kaunas arčiau Lietuvos vidurio. Manau, mes tikrai galime tai padaryti.

G. Surplys nurodė, kad kalba eina apie maždaug 1 tūkst. darbuotojų, kai vien ministerijoje dirba 300. Paskirtasis ministras dar pastebėjo, kad gyvenvietė, į kurią atsikrausto ministerijos ir jos tarnybų darbuotojai turėtų gauti teigiamą ekonominį paskatinimą.