Kodėl jus persekioja labiau nei kitus? Gamtoje vabzdžiai vadovaujasi vaizdais, temperatūra ir kvapais. Uodus traukia žmogaus iškvepiamo anglies dvideginio dujos, odos išskyros – prakaitas, pieno rūgštis,žmogų jie gali gali užuosti už keliasdešimt metrų. Gamtoje taip pat geriau vilkėti šviesius drabužius, mat uodus traukia tamsios spalvos judantys objektai.

Kiek priemonės nuo uodų bus veiksmingos, priklauso ne tik nuo vabzdžių kiekio, bet ir jūsų amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, aplinkos temperatūros ar net vėjo greičio. Anglies dioksido išsiskyrimą skatina alkoholio, aštraus maisto vartojimas ir bet kokia kita veikla, pagreitinanti medžiagų apykaitą. Anglies dioksido daugiau išskiria nėščios moterys bei turintys antsvorio žmonės, todėl uodai juos persekios aktyviau.

Nors insekticidai ir netgi elektriniai jų garintuvai nuo uodų gana populiarūs (sakoma, kad kai kurie jų veiksmingi), išbandykite sveikesnių būdų ir įdomesnių būdų gynybai. Žemiau pateikiame keletą dažniau naudojamų priemonių, iš kurių išsirinkite sau tinkamiausias.

Uodų nemėgstami augalai. Kad uodai iš vis nenorėtų patekti į namus, galite pasitelkti ir intensyvesnį kvapą turinčius augalus, pavyzdžiui, pelargonijas, pomidorus, mėtas, rozmarinus. Drąsiai sodinkite juos vazonuose ant palangių ir, nors milžiniško spiečiaus gali ir nesulaikyti, tikrai jį sumažins.

Vaikas saugosi nuo uodų

Citrinos su gvazdikėliais. Perpjaukite citriną pusiau ir prismaigstykite kiekvieną puselę gvazdikėlių. Tiek vienas, tiek kitas ingredientas uodams labai nepatinka, todėl pastatę tokį gaminį šalia lovos galėsite būti tikri dėl ramaus (ir kvapnaus) miego.

Kava. Patyrę internautai tvirtina, kad tai viena iš galimų paprastų uodų atbaidymo priemonių. Paprasčiausiai uždekite išdžiovintus kavos tirščius – šie smilkdami kuriam laikui nuvys uodus.
Kokosų aliejus. Tepkite atvirą odą arba visą kūną – padeda saugotis tiek nuo erkių, tiek nuo uodų.

Gvazdikėlių nuoviras. Saują gvazdikėlių pavirkite apie 10 minučių. Atvėsinę ir nukošę, šiuo nuoviru purkškite rūbus ir atviras kūno vietas. Gvazdikėliai turi gana intensyvų kvapą, todėl uodų labai nemylimi.

Smilkalai. Bandžiusieji tvirtina, jog net ir prekybos centre pirktieji (pvz. levandų kvapo) gali būti gana veiksminga priemonė nuo uodų.

Eteriniai aliejai. Uodai itin nemėgsta stiprių kvapų, todėl intensyviu aromatu pasižymintys eteriniai aliejai apsaugai nuo jų – kaip tik. Šiandien galite rasti prekyboje ir jau pagamintų uodams baidyti skirtų natūralių eterinių aliejų mišinių. Apsaugai nuo „lietuviškų“ uodų aromaterapijos specialistai rekomenduoja eukaliptų, levandų, valerijonų, arbatmedžių (pražangialapių mirtenių), rozmarinų, čiobrelių, anyžių, bazilikų, pipirmėčių, laurų eterinius aliejus ir jų mišinius. Eteriniai aliejai šiam tikslui gali būti naudojami keliais būdais. Pirmiausia garinami aromaterapinėje lempoje arba garintuve, lašinami ant drabužių arba and delnų ir ištrinant atviras kūno vietas, plaukus, drabužius.

Aliejų mišinių labai paprastai galite pasigaminti ir patys: sumaišykite 5 ml pasirinkto eterinio aliejaus su 1 valgomuoju šaukštu spirito, 80 ml hidrolato (geriausia – to paties augalo, kaip ir eterinis aliejus). Tokį mišinį galite purkšti tiek ant odos ir plaukų, tiek ir ant drabužių. Jautresniems žmonėms mišinys turėtų būti gerokai silpnesnis – 10-50 proc, likusią dalį maišant su baziniu migdolų, riešutų, sezamų ar kt aliejumi. Vaikams iki 2 metų mišinį tepkite tik ant drabužių arba garinkite ore.

Su eteriniais aliejais vis dėlto elkitės atsargiai – kai kuriems žmonėms tam tikri aliejai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Pavyzdžiui, rozmarinų eterinio aliejaus naudojimas nėščiosioms yra draudžiamas, kadangi atpalaiduodamas gali sukelti persileidimą. Bet kuriuo atveju jei eterinio aliejaus ar mišinio kvapas jums nemalonus, erzina, geriau jo nenaudokite.

Ant odos grynus galima tepti tik arbatmedžių ir levandų aliejus. Odos pažeidimus galite pastebėti ne iš karto, tačiau ilgainiui gali išryškėti pigmentinės dėmės, oda tapti jautri ir pan. Jei mišinys sudirgino odą, reikia jį nuvalyti augaliniu aliejumi (eteriniai aliejai vandenyje netirpsta).

LED technologijos. Pamažu Lietuvoje atsiranda ir LED technologijomis paremtų lempučių-uodų gaudyklių. Paprastai viršutinę lemputės dalį sudaro įprasti LED elementai, o apatinę - uodų gaudyklė su ultravioletinių spindulių apšvietimu. Tokių lempučių naudojimas nėra sudėtingas – tinka įprastas šviestuvas, specialus elektros lizdas nereikalingas. LED lemputė uodus vilioja ultravioletiniais spinduliais, suvilioti uodai įskrenda į lemputės vidų, kur nutrenkiami elektros šoku. Jei lemputė įsukta sriegiu į apačią, uodai tiesiog iškrenta lauk. Gamintojai rekomenduoja namuose naudoti ne vieną tokią lemputę bei sukti jas ten, kur praleidžiate daugiausiai laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)