Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) vadovė Zofija Cironkienė sakė, kad Lietuvoje besitęsiantys karšti orai be lietaus nepalankiausi trumpos vegetacijos daržovių augintojams, kurie daržoves augina pagal vadinamąjį konvejerio principą.

Anot jos, karšti ir sausi orai pagreitina jų augimą, vienu metu subręsta turėjusios skirtingu laiku subręsti daržovės, rinkoje pasidaro jų perprodukcija ir kaina krinta.

„Šiuo metu tokia situacija būdinga smidrams, kurie dera greičiau nei įprasta šiam laikotarpiui, jų augintojai pastebi, kad šiuo metu rinkoje jų per daug. Beje, analogiška situacija visoje Europoje - smidrų pasiūla didelė ir kaina yra nukritusi“, - Eltai sakė Z. Cironkienė.

Anot jos, dėl sausų orų laukai labai greitai perdžiūvo, o tai apsunkino sėją.

„Tie, kurie turi laistymo sistemas, pirmiau laukus palieja, po to dirba žemę, sėja. Taip prailgėja sėjos laikas, didėja produkcijos savikaina. Pasėtas ankstyvąsias daržoves taip pat reikia laistyti, kitaip jos nesudygs, nes prekiniuose ūkiuose daržovės auginamos pagal pažangias technologijas, formuojamos gilios, purios vagos arba lysvės su tvirta plutele, ir gležni daigeliai, uždžiūvus paviršiui, neprasikala”, - kalbėjo Z. Cironkienė.

Tuo metu prognozuoti apie laukiamą derlių ar žalą, kuri gali būti padaryta derliui, anot LDAA vadovės, dar tikrai per anksti.

„Užtektų gerai palyti, saulė ir vėjas nedegintų gležnų daigelių ir viskas sustotų į savo vėžes, visas sezonas prieš akis. Augalai, kaip ir žmonės, turi savybę prisitaikyti”, - sakė Z. Cironkienė.

Ji taip pat pažymėjo, kad pavasarinės sausros Lietuvą kamuoja jau ne pirmus metus: iš pradžių per šalta ir per šlapios dirvos, o paskui jau per sausa, todėl sunkiausia tiems ūkiams, kurie neturi laistymo įrangos.

Tuo metu Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) administracijos vadovas Ignas Jankauskas sakė, kad dėl sausų orų žemdirbiai ima nerimauti, nes sėkloms pradeda ima trūkti vandens.

„Dar situacija nėra tokia jau visiškai kritinė, bet jau ateinančią savaitę būtų gerai, kad užlytų. Žemdirbiai dairosi į dangų ir į orų prognozes su tam tikrais lūkesčiais“, - Eltai sakė I. Jankauskas.

Anot jo, jei artimiausiu metu palytų, viskas būtų gerai, nors situacijos dar nereikėtų dramatizuoti.

„Blogiau gal tiems, kurie dar nespėjo pasisėti, nors, <...> palyginti su pernai metais, pasėjus netgi gegužės gale derlius buvo kaip ir neblogas, ten kur nenuplovė“, - vertino I. Jankauskas.

Hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad kritulių kiekis gegužę bus daug mažesnis nei standartinė klimato norma.

Tuo metu šio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma apie 2 laipsniais aukštesnė, palyginti su standartine klimato norma, ir sieks 12,4 laipsnio.

Kaip praneša Hidrometeorologijos tarnyba, prognozuojama, kad 2018 metų vasara Lietuvoje bus šiltesnė ir sausesnė, palyginti su standartine klimato norma. Birželį ir liepą vidutinė oro temperatūra numatoma iki 1,5 laipsnio aukštesnė, o rugpjūčio terminės sąlygos bus artimos įprastoms. Kritulių šią vasarą numatoma kur kas mažiau nei įprastai, ypač liepos mėnesį.

Kitą savaitę daugumoje šalies regionų prognozuojamas lietus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)