„Už paukščių, kurie saugomi ir nemedžiojami, daromą žalą turėtų sumokėti valstybė. Dabar tokia tvarka galioja jei žalą padaro vilkai arba stumbrai“, – aiškina Jonas Talmantas, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Jis sako, kad šį pavasarį jo ūkyje pora šimtų praskrendančių gulbės, nutūpusios laukuose, sunaikino 2 ha rapsų. Žala virš 3 tūkst. eurų. Nors sparnuočius mėgino vaikyti iš lauko, šis darbas nebuvo sėkmingas. Pavasarį laukus siaubia praskrendančios žąsys, kurios nulesa ir ištrypia žiemkenčių želmenis. Iki vasaros vidurio siaučia gulbes. Visą vasarą avižas, kviečius ir kitas grūdines kultūras siaubia gervės.

„Lietuvos ūkininkų sąjungos vardu kreipsimės į Seimą, kad keičiant Medžioklės įstatymą būtų įtrauktas ir nemedžiojamų paukščių padaryta žala. Nežinau, ar bus nuspręsta reguliuoti populiaciją. Tegul tik moka, kaip už stumbrų ir vilkų žalą kompensacijas ir laukus mes galim palikti laukiniams gyvūnams“, – juokavo J. Talmantas ir sakė, kad sparnuočiai nelesa apleistų žemės plotų. Jiems skanūs tik kultūriniai augalai.

Jo paties ūkyje kasmet sparnuočiai padaro nuostolių nuo 1 iki 3 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)