Be to, yra ir kitų faktorių, dėl kurių gali nepavykti užauginti kokybiško derliaus.

„Kartais medžiai jau žydi, tik tuomet šaka, paliesta šalnų, ima džiūti. Tai yra gamta, per daug su ja nepakovosi. Reikia su tuo susitaikyti. Dar galima auginti šiltnamiuose, bet jei didesnis sodas, jo viso juk neuždengsi“, – sako Mindaugo Šlapkausko ūkyje dirbanti jo sutuoktinė Vita.

Trūksta darbo rankų

Anot moters, didžiausia problema net ne gamta ar augalai, o žmonės – samdomi darbuotojai – nuo kurių priklauso tiek ūkio sėkmė, tiek produkcijos realizavimas. Sodininkystė viena iš sričių, kuriai reikia daug sezoninių darbo rankų. O šias šiais laikais rasti sunku.

„Su obelimi ar kriauše gali susitarti, kur kas sunkiau su žmonėmis suderėti. Lietuvoje trūksta žmonių, mat reikia ir gerų darbuotojų. Mes priklausomi nuo pirkėjų, o Lietuvoje labai maža perkamoji galia. Stengiamės su prekybininkai dirbti visus metus. Stengiamės ir eksportuoti. Reikia skaičiuoti, kad kaštai nebūtų per dideli. Be to, niekada negalime nuspėti, ko reiks šiais metais žmonėms. Uogos, vaisiai, nėra pirmos būtinybės, tai ne duona, kurią visuomet pirks. Paklausa kasmet skiriasi. Vienais metais būna labai paklausios vyšnios, kitais – kriaušių, bruknių, dar kitais – braškių“, – atvirauja V. Šlapkauskienė.

Senolių auginti vaisiai praranda populiarumą

Lietuvos verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“ vadovas Darius Kviklys prognozuoja, kad koks bus derlius tiksliau paaiškės maždaug gegužės pabaigoje, mat praėjusi žiema ir laiku pasitraukė ir nepridarė rimtos žalos.

„Dėl žiemos panikuoti nereikia, mat šaltis buvo tuo metu, kai dar augalai buvo ramybės būsenoje. Jei šalčiai būtų vėlesni, tikrai būtų pakenkę. Dabar jau matome, kad dėl žiemos panikuoti tikrai nereikia, jau pradeda viskas skleistis. Visgi, jei bus stipresnės šalnos ne tik ant žemės, bet ir ore iki minus 3-4, tuomet jau gali kentėti ir žiedai. Maždaug po dviejų savaičių matysime, kaip bus“, – sako D. Kviklys.

Asociacijos nariai jau dalijasi informacija, kad pagal matomus pumpurus turėtų būti gausus žydėjimas. Tik štai šalnų baiminasi beveik visi. Tuomet paaiškės, ar teks skaičiuoti pelną, ar nuostolius.

Pernai buvo sunkiau

„Pernai šalnos kai kur praėjo tokios, kad tikrai nelinksma buvo. Dažniausiai niuo šalnų kenčia pietinę Lietuvos dalis, mažiau kenčia pajūrio regionas ir šiaurė, kur Rygos įlanka orams daro įtaką. Tai labai priklauso nuo vietos. Net ir pernai buvo, kur sodai ant kalniuko – ten viskas labai gražiai derėjo, o žemesnėse vietose jau buvo šalčiau ir derlius prastesnis“, – atvirauja asociacijos vadovas.

Anot jo, sodus naujai kuriantys žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad vietą reikia rinktis atsakingai, jei norima gero derliaus. Geriausia vieta – kuo aukščiau. Labai gera vieta, kad būtų nuolydis, kuris tampa natūraliu šalto oro drenažu. Nerekomenduojama sodų sodinti prie miškų.

Be to, derlingumas priklauso ne tik nuo oro, bet ir nuo medžių ar krūmynų veislių, tad būtina rinktis tokius, kurie gerai prisitaiko prie mūsų klimato. Net kai kurie iš Lenkijos atvežtiniai medžiai neprisitaiko prie Lietuvos klimato, jei jie atvežti ne iš šiaurinės, o pietinės dalies. Tokie neatlaiko nė pirmos šalnos. Anot D. Kviklio, kad sodas būtų ilgalaikis, būtina tam skirti nemažai laiko ir kaupti žinias. Noras gražesnio, skanesnio vaisiaus, žmones skatina rinktis jau ne tokius vaismedžius, kurie ne dieną dešimtį metų auga Lietuvoje, o atvežtines veisles. Be to, kiekvieną augalą būtina teisingai tręšti, genėti, kitu atveju sau derliaus užsiauginti vargu ar pavyks. Didieji ūkininkų įkurti sodai taip pat orientuojasi į pirkėjų poreikį gražiau atrodančių ir skanesnių vaisių, tačiau ne Lietuvoje išvestos veislės nėra pripratusios prie mūsų šalies orų. Todėl kiekvienas šaltukas ir kelia nerimą ir spėliones, ar augintojai skaičiuos pelną ir turės ką pateikti pirkėjams, ar teks skaičiuoti dėl gamtos išdaigų patirtus nuostolius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)