Žemės ūkio ministerija pranešė, kad Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) kredito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir žemės ūkio produktų perdirbėjams išduotus 6,9 mln. eurų kreditų suteikė 37 garantijas už 4,9 mln. eurų. Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai suteiktos 2 garantijos už 4,6 mln. eurų.

Kredito įstaigos žemės ūkio sektoriui šiemet iš viso paskolino 11,5 mln. eurų - 13 proc. daugiau nei pernai.

Anot prane6imo, kredito unijos šiemet suteikė 52 proc. kreditų su garantija sumos.

Pagrindiniai ŽŪPGF klientai - ūkininkų ūkiai, šiemet jiems suteikta 5,2 mln. eurų kreditų su garantija (76 proc. visų kreditų). Daugiausia kreditais su garantijomis šiemet naudojosi Utenos, Šiaulių, Kėdainių rajonų žemdirbiai ir kaimo verslininkai. Jie investavo į augalininkystės (65 proc.), gyvulininkystės (19 proc.) ūkių modernizavimą, buvo plėtojami ir alternatyvieji verslai (16 proc.) - miškininkystė, kaimo turizmas, teikiamos paslaugos.

Didžioji dalis kreditų su garantija buvo skiriama investicijoms (70 proc. visų kreditų su garantija) - statybai ir rekonstrukcijai, žemės ūkio technikai ir žemei įsigyti. Beveik trečdalis (30 proc.) visos šiemet suteiktos sumos buvo skirta trumpalaikiam turtui įsigyti.

Šiemet valstybės pagalba pasinaudojo 150 ūkio subjektų, palūkanų kompensacijoms skirta daugiau nei 75 tūkst. eurų. Per visą veiklos laikotarpį palūkanų kompensuota už 11 mln. eurų, jomis pasinaudojo daugiau nei 1,5 tūkst. ŽŪPGF klientų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)