Pasak prekybininkų, šiuo metu parduotuvėse jau galima įsigyti šviežių lietuviškų pomidorų ir trumpavaisių agurkų. Taip pat Lietuvoje užaugintų prieskoninių žolelių. O švieži ilgavaisiai agurkai, salotos bei svogūnų laiškai šalyje auginami ir pardavinėjami visus metus.

Iš atvežtinių daržovių prekybos centruose siūlomi švieži kopūstai, bulvės, ridikėliai, morkos. Prognozuojama, kad priklausomai nuo orų vasaros viduryje parduotuvėse pasirodys ir lietuviški šakniavaisiai. Šviežių lietuviškų bulvių tikimasi sulaukti dar prieš Jonines, o morkų ir kopūstų – maždaug liepos viduryje.

Pasak prekybininkų, šiemet šviežios daržovės kol kas šiek tiek pigesnės. Ūkininkų teigimu, lietuviškų daržovių kainos turėtų išlikti panašios kaip pernai.

Tačiau kalbama ne tik apie šiltnamines daržoves. DELFI rašė, kad jau prasidėjo ir pačių ankstyviausių bulvių sodinimas.

Labai ankstyvų bulvių sodinimas mūsų klimato sąlygomis – rizikinga žemdirbystė. Šalčiams jautriems pasėliams apsaugoti reikia ne tik daug pastangų bei patirties, bet ir nemažų investicijų.

Be to, net ir sėkmingai išauginus derlių nėra garantijos, kad jį pavyks parduoti už tinkamą kainą – vietos augintojams konkurencinį spaudimą daro iš šiltesnių kraštų atvežta pigesnė produkcija. Prekybininkams tai paranku, nes vartotojai dažnu atveju orientuojasi į kainą.

Riziką tokiems ūkininkams gali atpirkti išskirtinumas rinkoje – ankstyvosios bulvės nepurškiamos cheminėmis augalų apsaugos priemonėmis, tik patręšiamos. Trukdė įmirkę laukai Novatoriški žemdirbiai yra rizikavę bulves sodinti net kovo pirmoje pusėje. Šiemet bulviasodis Sauliaus Dambrausko ūkyje prasidėjo balandžio 3-ąją, o jo kolega Rimantas Žebarauskas į savo laukus išėjo porą dienų vėliau. Vyrai DELFI aiškino, kad ankstyvųjų bulvių sodinimas šį kartą vėlavo, nes sutrukdė nuo rudens užmirkę laukai.

„Vėluoju apie tris savaites. Dabar išryškėjo ir visos melioracijos problemos. Jei nebus ekstremalių šalnų, prekyboje derlius turėtų pasirodyti birželio viduryje“, – sakė R.Žebarauskas. Praėjusiais metai prekybos tinklų parduotuvių lentynas jo ūkio derlius pasiekė jau birželio 1-ąją.

Daržovių derlius 2017 m. tonomis