Tai viršija eksporto apimtis per visus praėjusius žemės ūkio metus, kurios buvo rekordinės.

Kviečių eksportas išaugo 40 proc. iki 31,8 mln. tonų, miežių - dukart iki 4,6 mln. tonų, kukurūzų - 2 proc. iki 4,2 mln. tonų.

Ministerija neseniai padidino grūdų eksporto šiais žemės ūkio metais prognozę nuo 45-47 mln. iki 52-53 mln. tonų.

Nacionalinės statistikos žinybos „Rosstat“ duomenimis, 2017-aisiais šalis nuėmė rekordinį po Sovietų Sąjungos žlugimo grūdų derlių - 135,4 mln. tonų grynojo svorio, 12,2 proc. didesnį nei 2016 metais, kuris taip pat buvo rekordinis.

Per praėjusius žemės ūkio metus (jie baigėsi 2017-ųjų birželio 30-ąją) Rusijos grūdų eksportas siekė 35,5 mln. tonų.

Nors buvo baimintasi, kad dėl tokio agresyvaus eksporto kris pasaulinės grūdų kainos, kol kas taip nenutiko. Atvirkščiai. Jos netgi šiek tiek šoktelėjo ir šiuo metu vienos aukščiausių per metus. Ūkininkai aktyviai pasirašinėja išankstines pardavimo sutartis. Tačiau jei Rusijos ir Ukrainos eksporto apimtys toliau didės, tikėtina, kad kainos smuks.

DELFI konferencijoje dalyvavęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sakė, kad šiemet grūdų sektoriuje mato, jog laimi tie ūkininkai, kurie susijungė į kooperatyvus.

„Mes priklausome nuo pasaulinių grūdų kainų. Džiaugiuosi, kad neišsipildė mano prognozės dėl grūdų kainų kritimo. Išankstiniuose sandoriuose kainose palyginti geros. Spėlioti koks bus derlius kol kas neįmanoma“, - sakė žemės ūkio ministras.

„Agrokoncerno grūdai“ direktorius Karolis Šimas pastebi, kad per pastarąsias savaites pastebimas tiek senojo, tiek naujo derliaus grūdų kainų kilimas.

„Šiuo metu kainos yra aukščiausios, vertinant nuo pat praėjusių metų javapjūtės. Grūdų kainos yra pašokusios į viršų, bet jos gali bet kurią dieną susvyruoti į bet kurią pusę. Kiekvienos kultūros situaciją nulemia skirtingi veiksniai, vyrauja skirtingos tendencijos. Bendras tendencijas grūdų rinkoje labiausiai lemia sausros Argentinoje ir JAV. Argentinoje dėl sausros smarkiai nukentėjo kukurūzų ir sojos derlius, JAV žieminiai pasėliai taip pat atrodo prasčiau nei tikėtasi“, - prognozuoja ekspertas.