Viceministro Sauliaus Savickio teigimu, šiandien Lietuvoje yra 60 pieno supirkėjų, tad pieno gamintojui sunku pasirinkti.

„Priedų dydžiai turėtų būti viešai paskelbti ir galiotų bent jau metams, o gamintojai matytų, ką jie gali gauti“, - pranešime sako jis.

S. Savickis taip pat kalba apie keturis galimus žalio pieno pirkimo kainos nustatymo variantus.

„Pagal pirmąjį variantą, pasirašydamos pieno supirkimo sutartį, abi pusės „prisirištų“ prie vidutinės Europos Sąjungos supirkimo kainos pokyčių, pagal antrąjį - prie pieno gaminių rinkos kainos pokyčių pasaulinėse rinkose, pagal trečiąjį - tam tikram laikotarpiui (pavyzdžiui, 3 mėnesiams) fiksuotos kainos. Šiuo metu Lietuvoje taikomas mėnesiui nustatomos kainos variantas, kuriuo nepatenkinti visi sektoriaus dalyviai“, - tvirtina viceministras.

Kiek anksčiau ELTA rašė, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pripažino, jog valstybė pieno supirkimo kainų nenustatys, nors iš pradžių ta idėja visiems sektoriams atrodė patraukli, tačiau dabar sunku įvertinti, kaip tai realiai veiktų.

"Kuriame vadinamąją pieno kainos supirkimo formulę ir perdirbėjams bei ūkininkams pavyks susitarti dėl principų, kuriais formuojama supirkimo kaina. Nors už žaliavą galbūt nebus mokama daugiau, tačiau žemdirbiai bent jau žinos iš ko ji susideda", – DELFI konferencijoje sakė B. Markauskas, pripažįstantis, kad kol kas prekybininkai, perdirbėjai ir ūkininkai tarpusavyje nebendrauja.

Jų tarpusavio santykiai "vieni žiauriausių Europoje".