Pavasario sodinukai išauga sveiki, mat dar nėra atsibudę pirmieji kenkėjai ir vabzdžiai, rašo „The Spruce“.

Iki pirmųjų saulėje prinokusių pomidorų dar toli, tačiau jau galima imtis darbo. Pavyzdžiui, vėsaus ir drėgno oro nebijo žirniai ir lapinės salotos. Žiemos pabaiga ir pavasario pradžia yra puikus metas sodinti šparagus ir rabarbarus.

Šparagai

Yra daug daugiamečių augalų, kuriuos vieną kartą pasodinus galima daugelį metų džiaugtis derliumi, tačiau, atrodo, mes ne taip jau dažnai naudojamės šia galimybe. Taip, tokie augalai reikalauja vietos, tačiau tai atsiperka. Su kiekvienais metais šparagai tampa vis didesni ir derlingesni, o derliumi galima džiaugtis kelis mėnesius. Jeigu jūs galvojate, kad jums šparagai nepatinka, tai paprasčiausiai jų neragavote šviežių ką tik iš lysvės.

Salotos

Vėsus ir drėgnas pavasaris – idealus laikas salotoms auginti, tačiau renkantis rūšį galima ir pasimesti, nes jų labai daug. Tiesa, salotos reikalauja šiokios tokios priežiūros, tačiau pavasarį nėra nieko geriau už traškų salotos lapą, išaugusį gryname pavasario ore.

Ankstyviausią ir ilgiausią derlių duos tos salotų rūšys, kurias galima pjauti daug kartų. Salotas vertėtų apsaugoti nuo šalnų, tačiau dėl to jos greičiau neužaugs.

Žirniai

Balandį pasodinti žirniai pakankamai greitai auga. Žirniams nepatinka šalnos, tačiau dar labiau – karščiai. Todėl nepraleiskite progos pasodinti savo mėgstamiausius augalus.

Rabarbarai

Tai daržovė, kurią ruošiame kaip vaisių, nes tai pirmas saldus sezono derlius. Rabarbaras yra daugiametis augalas, kuris dar nepakankamai įvertintas ir valgomas rečiau nei vertėtų. Be to, jį labai lengva auginti. Vieną kartą pasodinus rabarbarą, derliumi džiaugsitės kasmet. Tik nepamirškite, kad rabarbaro „laja“ greitai sustandėja ir sutankėja, todėl ją labai sunku pajudinti. Tad jeigu norite rabarbarą persodinti ar išdalinti, tai darykite tai tol, kol augalas jaunas ir dar neišsivystė galinga šaknų sistema.

Špinatai

Špinatus geriausia auginti vėsiame ore, kitaip jie greitai pradės žydėti ir susiformuos sėklos. Yra tokių špinatų rūšių, kuriose šios savybės ne taip stipriai išreikštos, tačiau anksčiau ar vėliau jie vis tiek pradės formuoti sėklas. Laimei, špinatas auga labai greitai, todėl ilgai laukti nereikės. Beje, jeigu norite naujo derliaus, špinatus teks sodinti iš naujo.

Pasodinti špinatus lengva, tačiau jeigu norite priversti juos augti, prireiks šiek tiek pastangų. Švieži špinatai traškesni, jų skonis labiau išreikštas nei parduotuvėje parduodamų špinatų pakuotėje. Be to, špinatai pakankamai mėgsta pavėsį, todėl juos galima sodinti šalia tų augalų, kurie tik dygsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)