„Augalai neužsigrūdinę, nes iš pradžių buvo šilta. Juo labiau, jie sėti, kai buvo labai šlapia, jie mirko vandenyje, todėl ir šiaip yra silpnesnio išsivystymo, jų pasėta mažiau. Toks staigus atšalimas, kai ne visuose rajonuose yra sniego, o Suvalkijos link labai mažai sniego, kuris saugotų augalus, - toks šaltis ir vėjas žieminiams rapsams ir kviečiams pražūtingas. Praktiškai gali žūti iki 100 proc.“, - Eltai komentavo J. Talmantas.

Pasak Ūkininkų sąjungos vadovo, sunkūs buvo ir 2016, ir 2017 metai, bet šie metai gali būti dar sunkesni.

Pasak J. Talmanto, tikėtina, kad ir įšalas žemėje išsilaikys ilgiau nei įprasta, dėl to gali būti vėlyva sėja.

„Tai irgi neša nuostolius. Taip pat gali iššalti ir uogynai, sodai“, - sakė J. Talmantas.

Ūkininkas sakė neprisimenantis tokio arktinio šalčio pavasario pradžioje, o jeigu ir būdavo šaltis - būdavo ir didelis sniego paklotas, kuris „kaip kailiniai saugodavo kviečius ir rapsus“.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) specialistai prognozuoja, kad kovo mėnesio vidutinė oro temperatūra bus iki 3,0 laipsnių žemesnė už standartinę klimato normą (SKN), kuri Lietuvoje siekia 0,4 laipsnio. Teigiama paros oro temperatūra šį pavasarį įsivyrauti neskubės. Kovo mėnesį tikėtinas ir sniegas ar šlapdriba. Sniego danga nyks laipsniškai.

Naktimis šaltis iki -16 laipsnių dar numatomas bent iki kovo 4 d.

LHMT duomenimis, pernai dirvožemiai beveik visoje šalyje atitirpo pirmomis kovo dienomis, tik Biržuose 33 cm gylyje dar buvo likęs 7 cm storio įšalęs sluoksnis. Pavieniuose rajonuose antroje mėnesio pusėje dirvožemiai dar įšalo iki 1-6 cm, Varėnoje - iki 12 cm, tačiau toks įšalo gylis laikėsi tik po vieną dieną.

2017 m. kovo mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 2,3...4,3 laipsnio (2-3 laipsniais aukštesnė SKN). Žemiausia oro temperatūra nukrito iki -1...-6 laipsnių, aukščiausia oro temperatūra siekė 9-14 laipsnių.

Užpernai įšalo dirvožemyje beveik niekur neliko dar kovo pradžioje, tačiau pavieniuose rajonuose iki pat kovo mėnesio pabaigos kelias dienas buvo fiksuojamas dirvožemio įšalimas iki 1-9 cm, Varėnoje - iki 18 cm. Paskutiniai įšalo likučiai baigė atitirpti kovo 28-29 dienomis.

2016 m. kovo mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo nuo 0,6 laipsnio rytiniuose šalies rajonuose iki 3,3 laipsnio Kuršių nerijoje (1-2 laipsniais aukštesnė už SKN). Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų nukrito iki -5...-10 laipsnių, aukščiausia oro temperatūra siekė 13-17 laipsnių, Nidoje - 10 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)