Pasak žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, būtų žiūrima, kaip jie įsigijo žemės daugiau nei leido įstatymai, o nustačius pažeidimus, žemę galėtų perimti ar išpirkti valstybė.

B. Markauskas žada, kad visos tam būtinos pataisos bus priimtos Seimo pavasario sesijoje.

„Kad NŽT galėtų tikrinti ir išrašyti pažymas, kiek juridinis ar fizinis asmuo valdo žemės. Pavasarį ketinam pataisas pateikti, kad galėtų žiūrėti į praeitį ir tikrinti, ar žemė nebuvo įsigyjama pažeidžiant įstatymus, ir jeigu būtų nustatyti tokie pažeidimų faktai, kad būtų galima susigrąžinti žemę valstybės reikmėms. Ar būtų išperkama ar atimama, ar kažkokios sankcijos būtų taikomos, dar bus diskusijos. (...) NŽT kreiptųsi į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo,“ – ketvirtadienį Seimo opozicijai priklausančių socialdemokratų frakcijoje sakė B. Markauskas.

Po posėdžio žurnalistams jis sakė, kad NŽT galėtų „tikrinti ir praeities žemės įsigijimo sandorius“, tačiau, anot ministro, iki šiol tarnybai sunku gauti duomenis apie žemės turėtojus, nes trūksta lėšų mokėti Registrų centrui, todėl Vyriausybėje diskutuojama dėl šių duomenų atvėrimo.

„Reikia prieiti prie duomenų – prie registro, prie mokesčių inspekcijos, kad galėtume matyti ne apibendrintus duomenis, o pagal konkrečius fizinius ir juridinius asmenis. Kol kas mums neduoda tiek,“ – teigė B. Markauskas.

Pasak ministro, didžiausios įmonės dabar valdo 6 proc. šalies dirbamos žemės.

„Nėra tų įmonių daug, kurios valdo daugiau negu 500 hektarų, čia susietumas (susijusių asmenų turima žemė – BNS) yra didžiausias problema“, – parlamentarams sakė ministras.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)