Billo ir Melindos Gatesų fondo pirmininkas Billas Gatesas kartu su Didžiosios Britanijos valstybės sekretore tarptautinei plėtrai Penny Mordaunt lankėsi Edinburgo universitete, kur susipažino su Didžiosios Britanijos mokslinių tyrimų ir plėtros pasiekimais, galinčiais išspręsti sunkiausius iššūkius, kylančius galvijų augintojams, rašoma organizacijos pranešime.

Jie susitiko su mokslininkais, šiame universitete kuriančiais inovacijas, kurios Didžiosios Britanijos ir viso pasaulio ūkininkams padės užtikrinti galvijų sveikatą ir produktyvumą.

Per šį renginį su universiteto darbuotojais ir studentais buvo parodyta, kaip britų tyrinėjimai pagerina gyvulių sveikatą bei produktyvumą, kuris savo ruožtu padidina pajamas ūkininkams ir jų bendruomenėms besivystančiame pasaulyje.

Ne tik Tarptautinės plėtros departamentas, bet ir B. Gateso fondas paskelbė, kad per ateinančius penkerius metus skirs dar 40 mln. dolerių Globaliam galvijų veterinarinės medicinos aljansui (Global Alliance for Livestock Veterinary Medicines, GALVmed) – ne pelno siekiančiai, privačių asmenų ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimu grįstai organizacijai, kuri kuria galvijų vakcinas, vaistus bei diagnostines priemones ir siūlo jas milijonams sunkiai besiverčiančių smulkių ūkininkų Afrikoje bei Pietų Azijoje.

Be „GALVmed“, B. Gateso fondas taip pat skirs lėšų papildomiems žemės ūkio inovacijų projektams, įskaitant Atogrąžų galvijų genetikos ir sveikatos centrą (Centre for Tropical Livestock Genetics and Health, CTLGH), kuris, pasitelkdamas šiuolaikinę gyvulių genetiką ir selektyvų veisimą, siekia tvariai pagerinti galvijų produktyvumą bei atsparumą besivystančiose šalyse. B. Gateso investicijų sulauks ir „Supporting Evidence Based Interventions“ projektas, kuris stebi, kaip dalijimasis duomenimis ir jų prieinamumas padeda priimti su galvijais susijusius sprendimus.

Per tą patį renginį B. Gatesas ir valstybės sekretorė P. Mordaunt Edinburgo universitete atidarė Pasaulinę žemės ūkio ir maisto saugumo akademiją – 35 mln. svarų vertės tyrimų ir švietimo iniciatyvą, kuri sieks užtikrinti, kad pasaulis ateityje nepritrūktų maisto išteklių.

Gyvulininkystė pragyvenimo šaltiniu yra tapusi daugiau kaip 1,3 mlrd. žmonių, bet auginti galvijus besivystančiose šalyse yra didelis iššūkis. Galvijų ligos mažina ūkininkų pajamas ir gali kelti pavojų pačių žmonių sveikatai. Skurdžiai gyvenantys ūkininkai dėl pagydomų ar tokių ligų, kurioms įmanoma užkirsti kelią, netenka vieno ketvirtadalio galvijų. B. Gateso fondas, kurio misija yra padėti visiems žmonėms gyventi sveikai ir produktyviai, įsipareigojo remti tyrimus, kurie leis ūkininkams išbristi iš skurdo ir prisidėti prie tvarios, pasaulinės maisto sistemos.

B. Gatesas sakė: „Daugiau kaip milijardui žmonių skurdžiausiose pasaulio šalyse žemės ūkis ir gyvulininkystė yra išsigelbėjimas nuo skurdo. Mokslas ir tyrimai, vadovaujami didžių Edinburgo universiteto protų, milžiniškais šuoliais gerina galvijų sveikatą ir produktyvumą. Investuodami į
„GALVmed“, mes galime pasinaudoti pirmaujančiais Didžiosios Britanijos pasiekimais kovojant su gyvulių ligomis ir apsaugant gyvulius tiek besivystančiame pasaulyje, tiek čia, Didžiojoje Britanijoje. Bilo ir Melindos Gatesų fondo investicija, siekianti 40 mln. dolerių, padės „GALVmed“ kurti vakcinas, vaistus ir diagnostiką milijonams skurdžiausiai gyvenančių pasaulio smulkiųjų ūkininkų“.

„Nuostabu turėti progą apsilankyti Edinburgo universitete kartu su valstybės sekretore Penny Mordaunt ir pamatyti, kaip Didžiosios Britanijos lyderystė mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje pasitarnauja ne tik Didžiajai Britanijai, bet ir gelbsti bei gerina gyvenimą skurdžiausiose pasaulio dalyse“, - teigė jis.

Pasaulinio galvijų veterinarinės medicinos aljanso vadovas Peteris Jeffriesas sakė: „Smulkiesiems ūkininkams kyla daug iššūkių. Gavę naują finansavimą, mes tikimės pasiūlyti paprastesnius sprendimus jų poreikiams. Tai padės padaryti praplėstas veiksmingų produktų portfelis ir pagerintas platinimo tinklas. Visa tai padės geriau kontroliuoti galvijų ligas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)