Ūkininkų šeima Nyderlanduose ūkininkauja jau beveik 100 metų.

„Mano senelis čia atvyko 1925-aisiais“, – teigė bulvių augintojas Bert-Jan De Groot.

Naujausi šeimos ūkio darbuotojai gali nustebinti, mat laukuose šiandien darbuojasi būtent kiaulės.

„Laukams švarinti kiaules pasitelkėme jau ketvirtus metus. Tai – geras būdas kontroliuoti piktžoles“, – pasakojo ūkininkas.

Panaši procedūra kartojama kasmet. Vos tik nuimamas bulvių derlius ir prasideda žiema – į laukus žengia kiaulės. Jas nuomoja vietos ūkininkas.

„Žiemą dirbame laukuose. Iškapstomos likusios bulvės, naikinamos piktžolės. Vasarą – nuomojasi savivaldybės, įmonės, privatūs asmenys japoninėms reinutrėms ir mantegacio barščiams naikinti“, – pasakojo „Akkervarken“ fermos savininkas Willem Hempen.

Kiaulės

Panašu, kad šį darbą kiaulės tikrai mėgsta. Knyslėmis jos iškapsto dirvą ir suėda viską, ką joje randa.

„Kitaip laukus tektų purkšti, bet aš noriu su piktžolėmis kovoti natūraliu būdu. Jei tik jis yra – aš visada už“, – teigė Bert-Jan De Groot.

Toks būdas – ne ką mažiau veiksmingas, nei pesticidai. Kiaulės puikiai paruošia dirvą naujam sėjos sezonui.

„Aiškiai matosi, kad visos bulvės iškastos. Ten, kur kiaulės praeina – piktžolių beveik nebelieka“, – pastebėjo Vageningeno universiteto tyrėja Iris Visscher.

Tiesa, kol kas kiaulės piktžolių naikinimui Nyderlanduose nėra plačiai naudojamos.

„Šį būdą naudoja maždaug procentas ūkininkų. Potencialo yra, bet neturime tiek kiaulių, kad galėtume aplankyti visas įmones“, – teigė tyrėja.

Asociatyvi nuotr.

Suėdusios didžiąją dalį piktžolių, kiaulės gauna ir papildomą skanėstą. Ūkininkams svarbu, kad šios kiaulės išliktų riebios ir sveikos, nes galiausiai – jos pateks gyventojų stalo.

„Tada turėsime geros mėsos. Visada sakau, kad prieš gaunant gerą mėsą – reikia gerai dirbti“, – teigė „Akkervarken“ fermos savininkas.

Visą reportažą rasite LNK portale: