Tomas Davainis – ūkininkas, ieškojęs laimės svetur, bet radęs ją gimtinėje. 2005 metais Tomas nusipirko sodybą, kurią planavo naudoti kaip vasarnamį, nes tuo metu dirbo Vokietijoje, o minčių apie ūkininkavimą nebuvo. Tiesa, patirties žemės ūkio srityje Tomas jau įgijo dirbant Vokietijoje.

„Nusipirkę vasarnamį pritaikėme tokią praktiką, kokia buvo ūkyje, kuriame dirbau, atvežėme gyvuliukus – galovėjus. Prie įsigytos sodybos buvo 25 hektarai, sakom aptversim, paliksim juos čia, nes jie tokie nereiklūs. Laimės ieškojom svetur, suradom čia. Dar pora metų važinėjau į Vokietiją, o paskui žiūriu, kad jau reikia ūkiui šeimininko, negalima kažkam palikti“, – apie ūkininkavimo pradžią laidoje papasakojo Tomas.

Vyras prisipažino, kad yra miesto vaikas, kaip pats juokauja, užaugęs ant asfalto. Tad daug dalykų ūkio srityje jam buvo nežinoma ir reikėjo išmokti nuo nulio. Tiesa, Tomas dar vaikystėje svajojo turėti traktorių, šiandien vyro svajonė išsipildė su kaupu – ūkyje galima rasti galingą traktorių ir kitą pažangią techniką.

Šiandien Davainių sėkmingame ūkyje sukasi ne tik Tomas su žmona, bet ir jų sūnus, kuris baigęs agronomijos studijas padeda tėvams, pataria ir pats savarankiškai ūkininkauja.

Iš galovėjų ūkio „Misija komanda“ keliavo tiesiai į aubrakų ūkį. Jeigu iki šiol negirdėjote apie šiuos galvijus, ūkininkas Vygantas Šližys supažindins su jais. Vyras 2013 m. Bliuvonių kaime įkūrė aubrakų ūkį. Šiandien ūkyje „Vaja farm“ auga 420 galvijų, kurie sertifikuojami kaip ekologiniai. Ateityje vyras planuoja ūkį plėsti ir auginti tūkstantį galvijų.

Aubrakų auginimo ir prižiūrėjimo patirties vyras sėmėsi iš vokiečių, kurie į ūkį atvyko penkis kartus ir padėjo Vygantui. Ūkininkas papasakojo, kad ir vokiečiai pritarė jog ūkio vieta – ideali tokių galvijų auginimui – daug natūralios gamtos. Vygantas teigia, kad jam vienas svarbiausių dalykų – „švari gamta“ ir jokios chemijos. Ir nors ūkininkas šiandien į savo veiklą žiūri itin atsakingai, laidoje prasitarė, kad apie ūkininkavimą anksčiau tikrai negalvojo ir tai nebuvo jo svajonė.

„Kadangi aš gimęs ir augęs kaime.. esam keturi vaikai, aš jauniausias. Mama liko viena, nes tėtis mirė, kai man penki metai buvo. Tai iš tikro reikėjo daug ūkio darbų daryti ir aš galvojau, kad daugiau niekada į žemės ūkį kojos nekelsiu, bet taip gavosi, kad susidėliojo kitokia situacija ir teko brist į šulinį, į kurį prispjoviau. Tai nebuvo svajonė“, – apie ūkininkavimo pradžią pasakojo vyras.

Apie atrastą laimę ūkininkaujant, galovėjų ir aubrakų galvijų ypatybes ir ūkininkų patirtis žiūrėkite „Misija ūkis“ laidoje, Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją