Susitikime sutarta, kad pagal Aplinkos ministro įsakymą parengti elektroniniai juostų ir zonų žemėlapiai kol kas nebus tvirtinami, nurodoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Aplinkos ministerijos pranešime nurodoma, kad kol nebus pasiektas susitarimas su mokslininkais ir ūkininkais dėl juostų pločių prie sureguliuotų vandens telkinių, parengti elektroniniai juostų ir zonų žemėlapiai nebus tvirtinami.

Aplinkos apsaugos agentūros tyrėjai trečiadienio diskusijoje pristatė tyrimų duomenis – šiuo metu Lietuvoje geros būklės neatitinka 63 proc. upių ir 64 proc. ežerų, skelbiama pranešime.

Ministerijos teigimu, tyrėjai pažymėjo, kad žemės ūkio veikla, upių vagų pokyčiai dėl žemės ūkio yra viena iš paviršinių vandens telkinių taršos priežasčių.

Ūkininkų organizacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai iš dalies sutinka, kad pakrančių apsaugos juostos galėtų būti vienas iš įrankių, padedančių apsaugoti vandens telkinius nuo kenksmingų medžiagų, tačiau trūksta papildomų tyrimų, pagrindžiančių sprendimus, taip pat finansavimo, kuris padėtų pereiti prie kitokios labiau ekologinės ūkininkavimo sistemos, nurodoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Anot Aplinkos ministerijos, susitikime ūkininkai kėlė klausimą ir dėl vieningos metodikos, kaip matuoti pakrančių juostas natūroje, nes manoma, kad elektroniniame žemėlapyje patvirtintą ribą surasti bus sudėtinga.

Diskusijos dalyviai siūlė siauresnes, 5 metrų, pakrančių apsaugos juostas nustatyti visuose upių aukštupiuose pirmiems 20-iai upės kilometrų. Ši taisyklė nebūtų taikoma tik ypač vandeningoms upėms ištekančioms iš ežerų, kai ištakose upės plotis daugiau nei 12 metrų. Tuo tarpu platesnės 10-30 m pakrančių apsaugos juostos būtų nustatomos nuo 21 upės kilometro, skelbia ministerija.

Aplinkos viceministras Danas Augutis susirinkusiems pabrėžė, kad patvirtinus el. žemėlapius savininkui nebeliktų pareigos individualiai nustatinėti juostą, o jos padėtį būtų galima nustatyti mobiliojo įrenginio pagalba, praneša Aplinkos ministerija.

ELTA primena, kad šių metų balandį buvo sutarta sudaryti ekspertinę grupę vandens telkinių apsaugos zonų ir pakrančių apsaugos juostų matavimo metodikos išgryninimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją