Apie tai kalbėta Žemės ūkio ministerijoje įvykusioje spaudos konferencijoje.

Konferencijoje dalyvaus žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ ir Kauno rajono ūkininkų sąjungos vadovas Mindaugas Maciulevičius, Širvintų rajono ūkininkė Kasia Jankun, kooperatyvo „Eko tikslas“ direktorius Mindaugas Petkevičius ir Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė Renata Vilimienė.

K. Navickas sakė, kad vakar jis ir Latvijos ministras virtualiai susitiko su komisaru ir kalbėjosi apie galimą paramą pieno sektoriui. Kol kas formalaus EK patvirtinimo nėra, tačiau komisaras patvirtino, kad į galimybę padėti žiūri rimtai ir paprašė kelių dienų, kad būtų galima pagrįsti kokia parama turi būti teikiama.

Kęstutis Navickas

„Rezultatus pasieksime bendromis pastangomis. Dabartinis EK pagalbos paketas nukreiptas padėti pasienio šalims su Ukraina, tačiau jau svarstomas dar vienas pagalbos paketas, kad svarstoma pagalba pieno sektoriui Lietuvos ir Latvijos. Tačiau problemų yra ir kitose šalyse – ten sausra“, – sakė K. Navickas.

M. Maciulevičius sakė, kad pagrindinių lietuviškų žemės ūkio asociacijų ir kooperatyvų atstovai susitiko su komisaru praeitą ketvirtadienį. Tikslas buvo papasakoti, kaip sunku mūsų pieno sektoriui.

„Kalbėjome žmogiškai, nes su juo pažįstami daug metų. Pernai buvome organizavę jo sutikimą K. Jankun ūkyje. Padėtis vidutiniams ir smulkiems ūkiams ir kai kuriems stambiems ūkiams labai sudėtinga. Komisaras mus išgirdo ir kelis kartus pasakė, kad parama mums būtinai reikalinga ir kuo greičiau. Apie sumas mes nekalbėjome. Tai ministerijos ir ministro galvos skausmas. Išgirdome, kad įtampa yra visoje ES. Pagalbos žemės ūkiui didelis, tačiau nėra guminis. Be to, lieka dar valstybės parama.

Tikimės, kad bendrame pakete didžioji dalis nuostolių ūkininkams bus kompensuota. Padėtis rinkose negerėja. Produktų kaina linkusi kristi žemyn. Ūkininkams, ypatingai vidutiniams ir tiems, kurie modernizavo savo ūkius, padėtis sudėtinga. Jei nebus paramos, dalis ūkių pasitrauks iš gamybos. Per mėnesį pasitraukia po 60 rimtų ūkių, kurie investavo labai daug“, – dėliojo M. Maciulevičius ir sakė, kad pastangos siekiant paramos yra bendros, ne tik ministerijos ir ūkininkų. Įsitraukė ir mūsų EP nariai, ambasada.

M. Maciulevičius sakė, kad kol kas rezultatų, kas įkris į banko sąskaitą nėra, tačiau perspektyvos yra.

M. Petkevičius sakė, kad dėkoja komandai, kuri vyko į Briuselį. Susitikime su komisaru kiekvienas išsakė tai, ką turėjome išsakytume, tačiau jis pastebėjo, kad per maža Lietuvoje kooperacija ir per maža derybinė galia ir per mažai kooperuoto pieno perdirbimo. Siekiant, kad tokios krizės nebūtų baisios reikia padaryti ir namų darbus, kad už borto neliktų kooperuoti ūkininkai. Jie paramos iš 8 mln. eurų negaus, gaus vienetai.

R. Vilimienė sakė, jog susitikime ji pabrėžė, jog kalbėjo apie tuos ūkius, kurie eina į nebūtį – tai šeimos ūkiai, kurie perduodami iš kartos į kartą. Būtent šie ūkiai negavo jokios paramos iš Žemės ūkio ministerijos, nors apie tai kalbama nuo sausio.

„Bus sarmata, jei ES pirmoji susisuks su parama ir mus gelbės, o lietuviai lietuvių negelbės“, – sakė V. Vilimienė.

Pasak K. Navicko, lietuviai prašo virš 18 mln. eurų paramos, tačiau atsakymo kol kas iš EK nėra. Komisaras žadėjo, kad bus apsispręsta per kelias dienas. Dabar vertinamas visas paramos paketas ir kriterijai, kuriais remsis EK nekomentuojami, nes ši problema vietinė, neapimanti visos ES.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją