Visoje šalyje dėl perpus kritusių pieno kainų kilus bruzdėjimams, valdžia žadėjo padėti, bet paskelbti kriterijai paramai – visai supriešino žemdirbius ir jie patys važiuos į Briuselį prašyti pinigų. Nors Žemės ūkio ministerija paskelbė, kad dėl kritusių pieno kainų 8 mln. eurų bus išdalinti 90 proc. žemdirbių, pastarieji sako, kad skaičiai melagingi.

„Mano skaičiavimu, pasižiūrėjus į statistinius duomenis, paramą gaus tik 50 proc. karvių laikytojų. Lietuvoje yra 21 tūkst. pieninių karvių laikytojų, o ŽŪM oficialiai skelbia, kad duos paramą tik 10 tūkst. “ – sako Mindaugas Petkevičius Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad jei žiūrėti proporcingai, tai paramą gaus 90 proc. ūkininkų ir 10 proc. negaus. Tai gyvybingi ūkiai ir ministerija džiaugiasi, kad tokių yra.

„Mes kaip tik tokiame gyvybingame ūkyje, kur anot ministro, viskas gerai. Šis ūkininkas už pieną gauna 36 centus už kilogramą“, – pasakoja žurnalistė.

Vladimiras Lekandra, ūkininkas, sako, kad jei gauni 35 ct., tai paramos jau nebegauni. Tačiau tai žalias pienas ir jei investuoji į rodiklius, paramos negauni. Jis iš dalies paramos negaus ir dėl to, kad priklauso kooperatyvui, kuris sunkmečiu už pieną sugebėjo mokėti daugiau.

„Iš vienos pusės kooperacija skatina jungtis, iš kitos pusės ji žlugdo. Jei nebūčiau kooperatyvo narys gaučiau mažiau už paramą, tai už pieną gaučiau mažiau ir tuo pačiu gaučiau paramą“, – aiškina V. Lekandra.

Rokiškėnai suskaičiavo, kad paramą už pieną gaus tik apie 40 proc. rajono pieninių ūkių, nes „už borto“ liko ir ekologiniai ūkiai, nes jie gauna kiek didesnę kainą, nors jų gamybos savikaina kur kas didesnė nei tradicinių ūkių.

„Jei aš, ūkininkaudama ekologiškai, iš karvės melžiu 6-6.5 t per metus, jie 9-12 t. skaičiuoja“, – ūkininkė Alė Kučinskienė.

Žemės ūkio ministeriją rokiškėnai kaltina supriešinus ūkininkų, nes parama skiriama karvei ir bus „paremta“ tik 40 proc. karvių.

„Mes nustebome, kaip jie per vieną naktį pakeitė taisykles ir jos net nederino su socialiniais partneriais“, – piktinasi M. Petkevičius.