A.Muzikevičius atleistas Valstybės tarnautojo tarnybinės veiklos vertinimo komisijai įvertinus jo tarnybinę veiklą nepatenkinamai. Žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui komisija pateikė išvadą, kurioje buvo pasiūlyta atleisti NMA direktorių iš užimamų pareigų.

Šiandien yra paskutinė A. Muzikevičiaus darbo diena NMA.

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Aleksandras Muzikevičius po kelių mėnesių pertraukos pirmadienį grįžo į darbą.

Premjerė Ingrida Šimonytė jo elgesį vadino politizuotu.

Kova dėl A. Muzikevičiaus atleidimo truko nuo pernai vasaros.

Delfi jau yra rašęs, kad K. Navickui ėmus vadovauti Žemės ūkio ministerijai tarp jo ir A. Muzikevičiaus kilo žiežirbos. Reikia priminti, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra viena svarbiausių ministerijai pavaldžių įstaigų, kuri skirsto ir administruoja Europos Sąjungos paramą žemės ūkio sektoriui.

Gerai informuoti šaltiniai teigė, esą ministras bandė patraukti A. Muzikevičių iš svarbaus posto, kad jo vietą galėtų užimti Nacionalinėje mokėjimo agentūroje šiuo metu Teisės departamentui vadovaujantis Audrius Skaistys arba kuris nors kitas ministrui artimas žmogus.

Pastarasis yra finansų ministrės Gintarės Skaistės sutuoktinis. Per šiuos savivaldos rinkimus su konservatorių sąrašu jis išrinktas į Vilniaus miesto tarybą.

Šaltinių teigimu, A. Skaistys aktyviai dairosi vadovaujančio posto. Delfi šaltiniai nurodė, kad A. Muzikevičiui iki šiol likus NMA vadovo kėdėje A. Skaistys pretenduoja į kitoms ministerijoms pavaldžių įstaigų vadovo pozicijas. Gerai informuoti šaltiniai nurodė, kad A. Skaistys dalyvavo konkurse į Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovo poziciją. Ši įstaiga pavaldi Aplinkos ministerijai, kuriai vadovauja liberalas aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Vis dėlto dalyvavimas konkurse A. Skaisčiui baigėsi nesėkmingai: jis nelaimėjo ir vadovu netapo.

Pats A. Skaistys Delfi yra pripažinęs, kad bando siekti aukščiausių pozicijų: „Mane gal kiek nustebino Jūsų domėjimasis mano profesine veikla, bet tikiuosi, kad čia tiesiog profesinis susidomėjimas. Kaip žinote, esu valstybės karjeros tarnautojas, valstybės tarnyboje dirbu 27 metus. Esu teisininkas, turiu mokslų daktaro laipsnį. Jau prieš kelerius metus esu sėkmingai praėjęs kompleksinį vertinimą ir galiu pretenduoti į aukščiausio lygio vadovo pareigas. Todėl priklausomai nuo skelbiamų konkursų, sričių, dalyvauju viešuose konkursuose į valstybės tarnybą, kaip ir daug kitų pretendentų.“

Delfi dar kartą kreipėsi į A. Skaistį ir paklausė, ar atlaisvėjus NMA vadovo vietai jis į ją pretenduotų. A. Skaistys atsakė neketinantis to daryti.

Tuo metu NMA vadovaujantis A. Muzikevičius Delfi teigė patiriantis nuolatinį spaudimą palikti pareigas. Jis pripažino, kad iš pradžių gavo pasiūlymą pasitraukti geruoju. Jam atsisakius esą ir prasidėjo mobingas.

Nors A. Muzikevičius dėl mobingo kreipėsi į teismą, tačiau bylą buvo atsisakyta nagrinėti.

R. Petrašiūnas

Kitas skandalas kilo kai buvo paviešintas slaptas įrašas, kuriame K. Navicko patarėjas Rokas Petrašiūnas siūlė patrauklias pareigas Dubajuje.

Slapta įrašyto pokalbio detalės

A. Muzikevičius Delfi teigė būtent iš R. Petrašiūno sulaukęs pasiūlymų užimti kitas aukštas pareigas mainais užleidžiant NMA vadovo poziciją.

Su Delfi jis pasidalino garso įrašu, kuriame, jo teigimu, girdėti, kaip K. Navicko patarėjas R. Petrašiūnas 2022 m. vasarį A. Muzikevičiui siūlė žemės ūkio atašė pareigas Dubajuje.

„Reiškia, čia yra išmoka už plotą. Čia yra priedai už vaikus ir t. t. Plius alga“, – A. Muzikevičiui dėstė R. Petrašiūnas. „O kokia alga?“ – pasitikslino A. Muzikevičius. „Maksimumas, man atrodo“, – nurodė R. Petrašiūnas.

„O reikalavimai? Atitikčiau juos?“ – paklausė A. Muzikevičius.

R. Petrašiūnas patarė dėl to nesukti galvos: „O reikalavimai tokie, kad reikia daryt paskyrimą ir nesukt galvos.“ Ir toliau grįžo prie darbo Dubajuje privalumų vardijimo: „Situacija tokia: domėjaisi – nesidomėjai, plius ten yra visokie sveikatos draudimai, kur ten žmonės dantis tvarkosi. Žodžiu, sąlygos tai afigienos. Aš nežinau, ką dar galima geriau pasiūlyt.“

Anot K. Navicko patarėjo, visų formalumų sutvarkymas galėtų užtrukti maždaug mėnesį: „Tai klausimas, kuris variantas dabar yra geresnis ir kuriuo judam? Jeigu tu nori tuo rizikingu pirmu, tada čia viskas nuo tavęs priklauso. Mums reikia apsispręst, kur judėt. Čia irgi procedūra, pristatymas ir t. t. Išvažiavimas nesvarbu kada, svarbu susiformint. Forminimas tai gali užtrukt, ten visokie URM [Užsienio reikalų ministerijos – red. past.] patvirtinimai ir t. t. Tai gali užtrukt ir mėnesį. Kai jau tavo kandidatūra ant stalo, tai jau praktiškai nėra kelio atgal.“

A. Muzikevičiui paprašius kelias dienas pagalvoti, R. Petrašiūnas atsakė: „Bet taip jau pasistengiam iki pirmadienio turėt atsakymą.“

Delfi su klausimais kreipėsi į R. Petrašiūną. Tačiau jis kol kas į klausimus neatsakė.

Audrius Gelžinis

Vasarį Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) profesinė sąjunga kreipėsi į LR Prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl NMA veiklos trikdymo ir grėsmių jos veiklos tęstinumui.

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) profesinė sąjunga kreipėsi į LR Prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl NMA veiklos trikdymo ir grėsmių jos veiklos tęstinumui.

Vasarį Pasak profsąjungos, konfliktas dėl NMA vadovo pozicijos gali sutrikdyti agentūros veikla, kas neigiamai atsilieps žemės ūkio ir žuvininkystėms sektoriams.

Jau metus vykstančiose kovose dėl agentūros vadovo posto įtampa padidėjo šių metų pirmąjį mėnesį, teigiama pranešime spaudai. NMA profesinė sąjunga ir darbo taryba parengė peticiją, kurią pasirašė beveik pusė NMA darbuotojų.

Peticijoje reiškiamas nuogąstavimas dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir ministro veiksmų, kurie destabilizavo įstaigos veiklą – vienašališkas NMA nuostatų keitimas, vertinimo terminų trumpinimas be derinimo, neproporcingai išaugęs kiekis ŽŪM užklausų bei ministro pavedimų, kuriais prašoma pateikti didelės apimties informaciją bei duomenis, kurių pateikimas reikalavo atitraukti darbuotojus nuo tiesioginių pareigų atlikimo.

NMA yra vienintelė akredituota institucija Lietuvoje, administruojanti ES ir Lietuvos valstybės paramos priemones, kuri yra atsakinga už žemės ūkio ir žuvininkystės fondų paramos lėšų mokėjimą. Kasmet per agentūrą yra išmokama apie 1 mlrd. Eur paramos.

Oficialiai NMA direktoriaus pareigas eina Aleksandras Muzikevičius, į šias pareigas paskirtas 2019 m. spalį. Iki šių metų sausio vidurio vis dar vyko teismo procesas dėl iki A. Muzikevičiaus buvusio NMA vadovo Eriko Bėronto atleidimo. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šiemet galutinai konstatavo, kad E. Bėronto atleidimas buvo teisėtas.

A. Muzikevičiui susirgus NMA laikinuoju vadovu turėjo tapti jo pavaduotojas. Tačiau žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas skubos tvarka, vienašališkai, neinformavęs NMA kolektyvo, pakeitė NMA nuostatus, kuriuose numatė, kad nesant įstaigos direktoriui, jį pavaduoja žemės ūkio ministro paskirtas valstybės tarnautojas.

Laikinuoju vadovu ministras paskyrė buvusį ankstesniojo NMA vadovo bendražygį, NMA Paramos administravimo skyriaus vedėją Eivydą Kaziliūną.

Ši žinia sukėlė įtampą įstaigos viduje. Darbuotojai nesuprato, kodėl, laikinojo vadovo pareigas galėjęs eiti, direktoriaus pavaduotojas tapo netinkamas pareigoms ir iš įstaigos darbuotojų buvo pasirinktas ne vienas iš 10 departamentų direktorių ar 3 nepriklausomų skyrių vedėjų, bet vienas iš daugelio skyrių vedėjų. Pasak jų, taip keliamos abejonės dėl NMA dirbančių aukštesnės grandies vadovų kompetencijų bei sukeliamas nesaugumo jausmas darbuotojams.

NMA situacija praėjusią savaitę buvo nagrinėta Seimo Kaimo reikalų komitete. NMA profsąjungos pirmininkė Beata Naruševič-Sevruk atkreipė parlamentarų dėmesį į tai, kad įtampa agentūroje gali sutrikdyti ES paramos skirstymą, pranešė apie neteisėtą spaudimą profsąjungai ir laikinojo vadovo nekompetenciją.

Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LŽŪDPF) palaiko teisėtus NMA darbo kolektyvo lūkesčius.

„Dėl vienoje ar kitoje institucijoje vykstančių „sostų karų“ neturėtų kentėti nei darbuotojai, nei atskiri ūkio sektoriai, nei juolab valstybės biudžetas. O tokios „sostų kovos“ išties reikalauja nemažai ir žmogiškųjų ir finansinių resursų“,- sako LŽŪDPSF pirmininkas Audrius Gelžinis.

LŽŪDPF tikisi, kad aukščiausius šalies vadovai tinkamai įvertins susiklosčiusią situaciją, dėl kurios gali nukentėti Lietuvos žemės ūkio ir žuvininkystės sektorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)