„Pirmomis dvejomis deklaravimo savaitėmis paraiškų dar nebus galima patvirtinti. Tai čia yra dvi aplinkybės. Viena, kad šiemet truputėlį anksčiau pradėjome deklaravimą, balandžio 17 dieną, ir Žemės ūkio duomenų centras, kuris administruoja šitą informacinę sistemą, tiesiog fiziškai nespėjo pratestuoti sistemos. Ta šiuo metu kaip tik stebima, ar yra klaidų, ar nėra“, – LRT radijui trečiadienio rytą teigė E. Giedraitis.

„O iš kitos pusės, tai vis dar yra keičiami įvairūs sluoksniai, nes šiemet atsiranda labai daug reikalavimų naujų, tai, sakykime, paskutinis sluoksnis, kuris dar šuo metu yra tikslinamas, paukščių apsaugos sluoksnis. Tai norisi viską iki galo pabaigti“, – pridūrė viceministras.

Anot E. Giedraičio, per pirmąją pasėlių deklaravimo savaitę fiksuotas rekordinis laukų įbraižymas – laukų įbraižyta beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

„Dabar ūkininkai, kurie įbraižo laukus, intensyvumas braižymo yra rekordiškas, nes mes kaip tik pirma savaitė praėjo ir palyginome šiuos metus su pernai metais, tai jeigu pernai per pirmą savaitę buvo įbraižyta 800 hektarų, tai šiemet beveik 4 800 hektarų, virš dvigubai daugiau laukų įbraižyta“, – sakė viceministras.

Pasak jo, kraštovaizdžio elementų skaičiuoklė turėtų pradėti veikti po gegužės 1 dienos. Kitą savaitę taip pat tikimasi patvirtinti deklaruotas paraiškas. E. Giedraitis ragina ūkininkus nelaukti deklaravimo pabaigos termino birželio gale ir užpildyti paraišką šiuo metu.

„Kraštovaizdžio elementų skaičiuoklė jau turi veikti po gegužės pirmos dienos, taigi, kitą savaitę. Ir labai tikimės, kad kitą savaitę bus galima patvirtinti jau paraiškas, nes kai sutikrinimas veiks, tada bus galima patvirtinti“, – pažymėjo viceministras.

„Šiaip visada deklaravimas intensyvėja į pabaigą. Tačiau niekaip nesakome, kad reikėtų laukti gegužės vidurio ar dar vėlesnio laiko. Tie darbai, ką ūkininkai padaro prisijungę, jie niekur nedingsta, viskas sistemoje yra išsaugoma ir tiesiog mes dabar kalbame tik tai apie patikrinimą, ar paraiškoje nėra klaidų“, – pabrėžė E. Giedraitis.

Paklaustas, ar dirbamus žemės ūkio plotus žemdirbiai galės deklaruoti po birželio 20 dienos, viceministras patikino, kad pavėluotai deklaruoti bus galima iki birželio 30 dienos, tačiau papildomo laiko ūkininkai neturėtų tikėtis.

„Žiūrėtume, kokie yra tempai. Viskas yra susiję, mes kaip ir galime ilgiau pratęsti, bet tuomet su ūkininkų bendruomene reikėtų susitarti, ar jie sutinka laukti avansų, nes čia labai susiję yra ir su išmokų mokėjimo terminais. Kai šitą ūkininkai sužino, paprastai nenori tų terminų pratęsti“, – paaiškino E. Giedraitis.

ELTA primena, kad dėl nuo 2023 m. pradedamo įgyvendinti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano šių metų naudmenų, pasėlių ir ūkinių gyvūnų deklaravime yra nemažai naujovių.

Nebelieka žalinimo išmokos, tačiau ūkininkams atsiranda galimybė rinktis papildomas su klimatu, aplinka ir gyvūnų gerove susijusias veiklas (ekologines sistemas). Patvirtinti ir nauji geros agrarinės bei aplinkosaugos būklės reikalavimai, kurių yra daugiau nei anksčiau ir kuriems atitikti reikia daugiau žinių, informacijos bei pasiruošimo. Deklaravimo procesas labiausiai keisis tiems, kurie pretenduos į didesnes išmokas.

Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) žemdirbiai gali sukurti paraišką, tikslinti jos duomenis, įbraižyti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius bei visa tai išsaugoti.

Žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas tęsis iki birželio 20 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją