Apie tokį EK vadovės siūlymą pranešta po to, kai Lenkija, Vengrija, Slovakija ir Bulgarija vienašališkai uždraudė ukrainietiškų grūdų ir kitų žemės ūkio produktų importą – šios šalys savo sprendimus grindė neigiama jo įtaka kainoms.

Ukrainietiški grūdai tranzitu per ES šalis keliauja nuo tada, kai dėl Rusijos invazijos buvo užblokuoti Ukrainos tradiciniai Juodosios jūros laivybos keliai. Tačiau dėl logistinių problemų grūdai užsilieka bloke ir čia muša kainas. Tai davė pradžią vietos ūkininkų protestams.

Varšuva antradienį susitarė su Kyjivu dėl galimybės atnaujinti ukrainietiškų grūdų tranzitą per Lenkijos teritoriją. Lenkų žemės ūkio ministras Robertas Telusas pareiškė, kad buvo sukurti mechanizmai, padėsiantys užtikrinti, jog grūdai jo šalyje neužsiliktų.

Pasak D. Spinant, U. von der Leyen pasiūlė skirti labiausiai nukentėjusiems ES ūkininkams papildomą 100 mln. paramos sumą. Šios lėšos papildytų jau anksčiau priimtą 56 mln. eurų dydžio paketą, kuris praėjusį mėnesį pasiekė Lenkijos, Rumunijos ir Bulgarijos ūkininkus. EK pirmininkė taip pat pasiūlė imtis prevencinių priemonių dėl tam tikro tipo grūdų, įskaitant saulėgrąžas ir rapsus.

Briuselis yra pareiškęs, kad bet kokie vienašališki sprendimai dėl Ukrainos eksporto yra nepriimtini, o prekybos klausimais turėtų rūpintis tik ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)