Jo teigimu, šie Žemės ūkio informacijos centro (ŽŪIC) duomenys rodo, kad pasėlių deklaravimas vyksta intensyviai.

„Centro duomenimis, per dvi dienas buvo pradėtos pildyti 2773 paraiškos. Tempas yra labai didelis ir tai sudaro 265 259 hektarus – tai yra beveik 10 proc. žemės, kuri jau yra įbraižyta“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė E. Giedraitis.

Anot jo, ŽŪIC dar negavo nusiskundimų dėl techninių sistemos gedimų pildant paraiškas.

„Kad buvo kažkokios techninės kliūtys – kad užlūžtų sistema, ar kažkas tokio (nebuvo – ELTA) – kol kas viskas veikia“, – teigė E. Giedraitis.

Viceministras kartu pažymėjo, kad kol kas paraiškos negali būti patvirtintos, nes dar nebaigti programos testavimo darbai.

„Šiuo metu dar paraiškų negalima patvirtinti, tiesiog iki mėnesio pabaigos bus sužiūrėta, kas nebuvo padaryta iki deklaravimo pradžios, kad nebuvo pratestuota programa“, – kalbėjo E. Giedraitis.

„Turbūt didžiausias lūkestis, kad lyg ir kitą savaitę bus kraštovaizdžio elementų ir atitikimo ekoschemoms skaičiuoklė“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Lietuvoje prasidėjo žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas. Dirbamus žemės ūkio plotus žemdirbiai gali deklaruoti nuo balandžio 17 d. iki birželio 20 d., pavėluotai – iki birželio 30 d.

Šiemet, įsigaliojus 2023–2027 m. žemės ūkio strateginio plano nuostatoms, keičiasi pasėlių deklaravimas – nelieka žalinimo įmokos, vietoj kurios ūkininkai gali pasididinti išmokas dalyvaudami vienoje iš 10 naujai įvedamų klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovės sistemų (vadinamųjų ekoschemų). Taip pat daugėja geros agrarinės būklės ir aplinkosaugos reikalavimų, įvedami kiti pakeitimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją