Mūsų ūkininkai tikina, kad tai netiesa, nes sumos nėra fiksuotos, o priklausys nuo pareiškėjų skaičiaus.

„Šiais metais GAAB (Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai red. past.) yra taikoma daugybė išimčių – negamybiniams plotams, dirvožemiui. Jei bus trikdžių, juos bus galima spręsti. Pasižiūrėjus į statistiką, Lietuvoje aplinkosauginiai reikalavimai nėra didesni nei kitose ES šalyse, nors tuo esame kaltinami ir kartais susidaro įspūdis, kad taip ir yra“, – sako K. Navickas ir tikina, kad gamybinėms ekoschemomis skirta virš 80 proc. finansavimo, likusios negamybinėms.

Be to, pasak K. Navicko, už kai kurias aplinkosaugines priemones, pavyzdžiui, Vokietijoje yra numačiusi kur kas mažesnes išmokas nei bus mokamos mus. Kai kurie reikalavimai, numatyti Strateginiame plane, EK jau pateikti peržiūrai, kad būtų pataisyti pertekliniai reikalavimai.

Delfi paprašė Žemės ūkio ministerijos komentaro, kokios konkrečiai išmokos bus didesnės nei Vokietijoje:

„Vokietijos strateginiame plane už pasėlių įvairinimą (mažiausiai 5 augalai) numatyta 45 Eur/ha išmoka, Lietuvoje už augalų kaitos taikymą (mažiausiai 4 augalai) – 57 Eur/ha. Žydinčių augalų juostos: Vokietija – 150 Eur/ha, Lietuva – 180 Eur/ha, medžių juostos ariamoje žemėje arba daugiametėse pievose: Vokietija – 60 Eur/ha, Lietuva – 1329 Eur/ha už įveisimą, 150 Eur/ha už priežiūrą. Ekstensyvus daugiamečių pievų tvarkymas ganant gyvulius: Vokietija 115-100 Eur/ha ir 240-210 Eur/ha (pievos su saugomomis augalų rūšimis), Lietuva – 192 Eur/ha ir 297 Eur/ha (už EB svarbos natūralių pievų tvarkymą). Žemės tvarkymas „Natura 2000“ teritorijose: Vokietija – 40 Eur/ha, Lietuva – 76 Eur/ha.“

Tačiau Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas Saulius Daniulis tikina, kad tai tik žaidimas skaičiais.

„Tai kaip iš mišrainės paimti vieną detalę. Strateginio plano rengėjai net nesusigaudo, kaip reikės deklaruoti, nes vienas punktas prieštarauja kitam. Programinė įranga dar tinkamai nesutvarkyta. Be to, neaišku, kaip bus su tokia naujove, kaip su pusiau ekologinių ūkiu. Iki šiol mišraus ūkio negalėjo būti.

Kalbant apie išmokas, kad jos didesnės nei Vokietijoje, nesąmonė. Jos teorinės ir bus dalinamos pagal priemonėje dalyvaujančių ūkininkų skaičių. Tarkime, paraiškas paduos 10, tai bus dideli pinigai, 100, juokingi, nes ta pati suma bus išdalinta didesniam skaičiui. Realūs skaičiai bus tik trečiais deklaravimo metais, kai bus aišku, kiek pareiškėjų. Vokiečiai, skirtingai nei mes, numatė pakankamai pinigų ir išmokos nepriklausys nuo pareiškėjų kiekio. Pas mus viskas teoriška. Taip jau yra nutikę su daržovių sektoriumi. Kai padaugėjo moliūgų augintojų, kitiems išmokos sumažėjo“, – niuansus dėsto S. Daniulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją