Prie kelias savaites vykstančio protesto jungiasi ne tik pieno, bet ir kiti sektoriai. Išplatintas bendras pranešimas.

Lietuvos grūdų augintojų asociacija palaiko ir prisideda prie Lietuvos pieno gamintojų asociacijos organizuojamos protesto akcijos kovo 23 d. rengiamos prie LR Seimo.

Protesto organizatorių kreipimesi sakoma: „Pieno sektorius ant išnykimo ribos, nes problemos nesprendžiamos iš esmės. Dėl stipriai nukritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų, ūkininkai, žemės ūkio įmonės likviduoja pieno ir galvijų ūkius, atsisako investicijų.

Žemės ūkio ministerijos pozicija, instrumentų prieš perdirbėjus neturėjimas rodo visišką institucijos ir jos vadovo neįgalumą.

Ministerija nededa pastangų atsakingai atstovauti jai patikėto sektoriaus interesams. Valdžios institucijos „iš viršaus“, kaip niekada, aktyviai krauna ant žemdirbių pečių vis naujus, nepamatuotus apribojimus, absoliučiai nesigilindamos į pasekmes“.

Akivaizdu, kad situacija žemės ūkyje sparčiai prastėja. Tad susirūpinimas dėl ateities ir išlikimo kyla ne tik pieno, bet ir grūdų, daržovių, kiaulių, paukščių augintojų bei kituose ūkiuose.
Prisidėdami prie protesto akcijos mes, grūdų augintojai, ne tik palaikome pieno ūkių šeimininkus, pasisakome už teisingas supirkimo kainas, bet ir siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į augalininkystės ūkius. Valdininkai yra parengę nemažai augalininkystę žlugdančių reikalavimų, – naujos žemės ūkio pasėlių deklaravimo taisyklės, pagal Strateginį planą, apsauginių juostų išplėtimas, IKOK taisyklės ir daugybė kitų problemų.

Reikalaujame, kad daugiamečių pievų atkūrimas ir išlaikymas turi būti vykdomas valstybės mastu, o ne atskirų ūkių lygmenyje. Vienašališku aplinkos ministro įsakymu išplėstos sureguliuotų upelių (melioracijos griovių) apsaugos juostos turi būti atšauktos dar iki 2023 metų pasėlių deklaravimo pradžios. Siekiame, kad būtų remiamos investicijos į tikslųjį ūkininkavimą, žemės ūkio skaitmenizaciją ir tausų trąšų bei augalų apsaugos priemonių naudojimą visuose ūkiuose, tarp jų ir augalininkystės sektoriuje. Taip pat reikalaujame, kad Nacionalinė žemės ūkio strategija būtų skubiai peržiūrėta, atsisakant griežtesnių nei reikalauja ES reglamentai, reikalavimų. Be to, laikytis Integruotos kenksmingų organizmų kontrolės taisyklių turi būti skatinama, o ne verčiama, grasinant administracinėmis baudomis.

Lietuvos grūdų augintojų asociacija, prisidėdama prie protesto akcijos, organizuoja autobusus iš Kėdainių, Pasvalio, Radviliškio bei Mažeikių rajonų.

Taigi, – metas pasakyti STOP Lietuvos ūkių žlugdymui!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)