Pranešama, kad 200 eurų dydžio stipendijos mokamos vienerius metus, pirmo kurso valstybės finansuojamose vietose studijuojantiems studentams. 2022–2023m. skirtos 106 stipendijos, 2021–2022 m. – 104. Jų mokėjimo tvarką nustato pačios aukštosios mokyklos.

Pranešama, kad, siekdama paskatinti jaunimą rinktis programas, susijusias su žemės ūkio, maisto ūkio, veterinarijos ir kaimo plėtros sritimis, ŽŪM parengė ir Žemės ūkio mokslo tarybai pristatė dvi stipendijų skyrimo alternatyvas. Siūlyta stipendijas skirti visam studijų laikotarpiui, o ne tik pirmaisiais studijų metais, mokant 200 eurų dydžio per mėnesį stipendiją.

Kita alternatyva – diferencijuoti stipendijų dydžius, pirmaisiais ir antraisiais studijų metais mokėti 150 eurų, trečiaisiais – eurų, ketvirtaisiais metais ir ištęstinėse studijose – 250 eurų dydžio stipendiją. Mokslo taryba pritarė antrajam siūlymui.

Pridedama, kad kasmet studijuojantiems aukštosiose mokyklose studijų programas, susijusias su žemės ūkio, maisto ūkio ir veterinarijos sektoriais, ŽŪM skiria 729 tūkst. eurų. Iš jų tikslinėms skatinamosioms stipendijos mokėti – 267 tūkst. eurų ir veterinarijos rezidentų pareiginės algos finansavimui – 462 tūkst. eurų.

Pranešama, kad modernėjančiam žemės ūkio sektoriui jau šiandien trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų, tačiau studijų programos, susijusios su žemės ūkio sektoriumi, kasmet pritraukia vis mažiau studentų. Žemės ūkio mokslo tarybos posėdyje tartasi, kokios priemonės galėtų paskatinti jaunus žmones rinktis žemės ūkio krypties studijas, ko reikia, kad studentai, baigę šiuos mokslus, dirbtų pagal profesiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją