Vilnietė Marija kiaušinių parduotuvėje neperka. Įsigyja iš pažįstamų, kurie dedekles laiko pamiškėje, sodyboje. Kol kas laisvas ir pirkėjas, gali rinktis narvuose ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Tačiau europiniai reikalavimai paukštininkams jau kelia susirūpinimą.

Nijolė Kavaliauskienė, Ginkūnų paukštyno direktorė sako, kad iškelti nauji reikalavimai, kad vištos turėtų laisvai. Paukštyne 140 tūkst. vištų ir pusei iš jų gerovės reikalavimai užtikrinti. Tačiau tą padaryti likusioms trūksta pinigų, nes trejus metus dirbta nuostolingai. O dirbant nuostolingai investuoti neįmanoma.

„Manau, pati ES turės pakeisti savo reikalavimus, nes reikalavimas iki 2027 m. pakeisti vištų gyvenimo sąlygas, kad narvuose laikomos vištos pereitų ant kraiko, buvo skuboti. Jie buvo priimti dar prieš karą Ukrainoje“, – spėlioja Gytis Kauzonas, Lietuvos paukščių augintojų asociacijos prezidentas.

Giedrius Blekaitis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų gerovės ir sveikatingumo skyriaus patarėjas ne toks optimistiškas. Jo žiniomis, Europos parlamentas yra gavęs piliečių peticiją, kad gyvūnai nebebūtų laikomi narvuose. Tai liečia ir vištas.

Perėjimas prie laisvai laikomų vištų gali įvykti dar greičiau, nes to reikalauja prekybos tinklai.

„Skirtingai nuo ES, mūsų prekybos tinklai nori, kad jau po dviejų metų būtų prekiaujama tik ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais“, – kitus argumentus, kodėl reikėtų keisti laikymo būdą dėlioja G. Kauzonas.

Tą patvirtina ir „Lidl“ prekybos tinklo atstovai, įsipareigoję iki 2024 m. prekiauti tik ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais. Tam pritaria gyvūnų gerovę ginančių organizacijų atstovai. Jie tikina, kad nežmoniška, kai višta visą gyvenimą praleidžia A4 lapo dydžio narve.

Augintojai tikina, kad šių reikalavimų įvykdyti nespės.

„Tai kainuotų 60 mln. eurų ir tokių pinigų augintojai tiesiog neturi, nors tikslai labai ambicingi“, – konstatuoja G. Kauzonas.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad dalis paramos lėšų šiam projektui numatyta.

Anot asociacijos, ministerija numatė tik 12 mln. eurų, o persitvarkyti reikės visiems paukštynams. Jei pinigų neužteks, reikės mažinti vištų ir tuo pačiu darbo vietų skaičių.

G. Kauzonas sako, kad kalbant apie kiaušinį kaip apie produktų, tai laisvai laikomų ar laikomų narvuose vištų kiaušiniai nesiskiria niekuo. Netgi narvuose laikomų vištų saugesnis vartotojui, nes paukščiai bendrauja mažomis grupėmis ir užsikrėstų tik mažesnė grupė.