Susitikimas vyks Lietuvoje tęsiantis vadinamajai „pieno krizei“ – Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM), pieno gamintojams, perdirbėjams bei prekybininkams mėginant susitarti, kaip padėti ūkininkams, susiduriantiems su rinkoje smarkiai nukritusiomis žaliavinio pieno supirkimo kainomis.

Pieno gamintojai jau keletą savaičių protestuoja pildami pieną į laukus arba dalindami jį nemokamai gyventojams. Taip ūkininkai reaguoja į ženkliai nukritusias žaliavinio pieno supirkimo kainas, kurios esą net nesiekia jo savikainos.

Protesto akcija surengta ir penktadienį – prie ŽŪM, ministerijoje vykstant pieno gamintojų, perdirbėjų, prekybininkų, Vyriausybės, Seimo, Konkurencijos tarybos atstovų susitikimui.

Pieno gamintojai teigia esą nusivylę ŽŪM požiūriu į jų padėtį, kuri esą yra „daugiau nei neigiama“. Kaip po penktadienio susitikimo akcentavo ūkininkų atstovas Audrius Vanagas, per artimiausius šešis mėnesius ūkiams reikia 40 mln. eurų paramos vien tam, kad jie galėtų išsilaikyti.

Tuo metu šiame susitikime dalyvavęs „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa tikino, jog perdirbėjai „sėdi vienoje valtyje su ūkininkais“ ir supirkimo kainas padidins tuomet, kai tą leis „rinkos sąlygos“. Pasak jo, perdirbėjai šiuo metu neturi galimybės jų pakelti, nes kritusios ir pieno gaminių kainos – dėl sumažėjusio vartojimo.

Premjerės patarėjas žemės ūkio klausimais Ignas Jankauskas tuomet teigė, jog prekybininkai penktadienio pasitarime nuo daugelio klausimų atsiribojo: „ypač kas susiję su kainų paskirstymu grandinėje“. Jis taip pat pažymėjo, kad Konkurencijos taryba neprieštarautų, jei vienas iš pardavėjų sureaguotų į ūkininkų nuogąstavimus ir pakeistų pieno produktų kainodarą.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas penktadienį sakė, kad ŽŪM kreipėsi į Europos Komisiją dėl trumpalaikių pagalbos ūkininkams priemonių. Jų tvirtinimas Briuselyje ministro teigimu, „optimistiniu atveju“ galėtų trukti bent mėnesį. Neatmetama, kad EK apskritai nepatvirtins jokių priemonių.

Seimo pavasario sesijoje ŽŪM žada teikti įstatymų pataisas, kuriomis žaliavinio pieno kainos būtų indeksuojamos pagal produkcijos pardavimų kainas, pieno aukcionuose būtų prekiaujama kainas stebint realiu laiku, o ne po mėnesio, kaip dabar.

Dar ministerija ketina peržiūrėti ir pieno ūkių investicinius projektus, yra parengusi teisės aktų pataisas, pagal kurias jau įgyvendinantys investicinius projektus ir su finansinėmis problemomis susiduriantys ūkiai galės kreiptis lengvatinės paskolos apyvartinėms lėšoms, taikyti kitas priemones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją