Patyręs daržininkas dalijasi patarimais ir pastebėjimais:

Daug metų auginu įvairias daržoves. Kartą perskaičiau, kad norint gausesnio derliaus daržovių sėklas prieš sėjimą reikia pakaitinti. Gamtoje šiltuoju metų laiku augalai brandina sėklas, jas subrandina prieš šaltą sezoną, o iki sudygimo sėklos būna šaltyje.

Apie sėklų šaldymą žinoma nuo senų laikų – valstiečiai vasario pabaigoje išnešdavo į rytinį šaltuką net rugių, kviečių, miežių ir avižų grūdus, skirtus sėjimui, rašoma supersadovnik.ru.

Agurkai: kai kurioms rūšims šaltis patinka

Pradėjau nuo agurkų. Paėmiau vabzdžių apdulkinamų agurkų sėklų, skirtų sėti pavasarį, pusę įdėjau į šaldytuvą, kitą pusę laikiau kambario temperatūroje. Prieš sėjimą kambaryje laikytas sėklas pakaitinau. Visas sėklas pasėjau vienu metu, prieš tai nedaiginau. Pakaitintos sėklos sudygo dviem dienomis anksčiau už šaldytuve laikytas sėklas ir ėmė sparčiai stiebtis. Šaldytuve laikytos sėklos dygo ir augo lėtai, lyg būtų taupiusios energiją kažkam kitam.

Prasidėjus žydėjimui paaiškėjo, kad iš šaldytuve laikytų sėklų pirm žiedai visi buvo vadinamieji moteriški žiedai, o pirmi žiedai iš pašildytų sėklų buvo vyriški. Jei šalia augalų su moteriškais žiedais nebūtų buvę augalų su vyriškais žiedais, nebūtų įvykęs apdulkinimas ir nebūtų užsimezgę vaisiai. Vėliau ant visų agurkų atsirado ir vyriškų, ir moteriškų žiedų; agurkai iš pašildytų sėklų žydėjo gausiai, bet vaisių subrandino mažiau.

Nuo tada agurkus auginu tik iš šaldytuve palaikytų sėklų, tik šalia pasėju ir pašildytų agurkų sėklų.

Šakniagumbiams reikia šilumos

Pamėginau prieš sėjimą palaikyti šaldytuve morkų ir burokėlių sėklas. Pastebėjau, kad iš tokių sėklų išaugo po vieną šakniagumbį, taip pat išleido po stiebą su žiedu. Šie šakniagumbiai buvo sausi, sumedėję, netinkami valgyti.

Anksčiau neteko matyti, kad iš burokėlių būtų išaugęs stiebas su žiedu, iš rudenį sėtų morkų išaugdavo, bet retai.

Morkos ir burokėliai, kurių sėklos prieš sėjimą buvo šaldomos, užaugo nesultingi, lyginant su šakniagumbiais iš sėklų, laikytų kambaryje. Todėl prieš sėjimą daugiau nelaikiau morkų, burokėlių ir kitų šakniagumbių sėklų šaldytuve.

Česnakai šalčio nebijo

Vienais metais tik lapkritį pavyko nusipirkti sėklinių česnakų. Žinojau, kad kambario temperatūroje česnakai iki pavasario neišbus, ims pūti. Nutariau laikyti česnakus šaldytuve. Sudėjau po kelis česnakus į vokus: vieną voką įdėjau į šaldiklį, kitą – ant apatinės lentynos, trečią voką palikau kambario temperatūroje.

Pavasarį pasodinau visus česnakus į lysves. Iš laikytų kambaryje sodinimui tinkamos buvo vos trys, septynios galvutės supuvo. Šaldytuve supuvo tik dvi galvutės, o šaldymo kameroje visi išliko sveiki. Kambaryje ir šaldytuve laikyti česnakai sudygo, laikyti kameroje – ne. Po savaitės atkasiau vieną kameroje laikytą česnaką – jis buvo supuvęs. Rudenį šaldytuve laikyti česnakai subrandino galvutes su didelėmis skiltelėmis. Iš kambaryje laikytų česnakų užaugo sveikos galvutės, vientisos – kaip svogūnų. Padariau išvadą – žieminius česnakus geriau sodinti rudenį, o jei pavėlavote, laikykite juos šaldytuve.

Svogūnus – į šilumą

Rudenį iškastus svogūnus išrūšiuoja, mažus svogūnėlius atrenka sėjai; juos sudeda į dėžutes ir laiko kur nors virtuvėje, tamsioje vietoje. Svogūnai vėsioje, tamsioje vietoje gerai išsilaiko, nepūva ir nedžiūva. Tiesa, pavasarį pasėjus iš jų visų išauga po stiebą su žiedu. Tokį stiebą išauginęs svogūnas eikvoja energiją žydėjimui, todėl mažėja derlius.

Kartą rudenį pamačiau, kad vienoje dėžutėje svogūnai nepakankamai išdžiūvę, todėl užkėliau juos ant krosnies. Prisiminiau šią dėžutę tik pavasarį, prieš sėjimą. Iš šių svogūnų neišaugo stiebai su žiedais, patys svogūnai buvo dideli. Nuo to laiko žiemą laikau svogūnus šiltai.

Sėjimui laikomas bulves patartina laikyti šaltai

Pavasarį, likus mėnesiui iki sėjimo, sėklines bulves sukrauna nedideles dėžes ir išneša į šviesą ir šilumą. Bet kartą radau rekomendaciją, kad, likus 10 dienų iki sėjimo, bulves reikia pastatyti tamsoje ir šaltyje. Gegužę naktys vėsios – oro temperatūra retai pakyla aukščiau 5 laipsnių šilumos, dieną laikosi 10–15 laipsnių šilumos. Taigi pusę dėžių su bulvėmis laikiau šiltai ir šviesiai, kitą pusę išnešiau į šaltą, tamsų rūsį – norėjau palyginti, kurios duos daugiau derliaus.

Tamsoje ir vėsoje pabuvusios bulvės sudygo dviem dienomis vėliau, bet paskui augo įprastai, niekuo neišsiskyrė. Rudenį nukasus derlių jokių skirtumų nepastebėta. Tiesa, ant šaltyje laikytų bulvių bulvienojų kelmo buvo kekė žalių bulvių. Daugiau šios procedūros su bulvėmis nekartojau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)