Kaip atrodo konkrečios veislės žiūrėkite video reportaže iš Žaliosios savaitės – didžiausios žemės ūkio parodos Europoje, vykstančios Berlyne.

„Anksčiau numeris vienas buvo limuzinas, dabar populiarėja angusas, kuris yra tarsi skonio etalonas. Jo mėsa vadinama marmurine dėl riebalų intarpų raumenyse. Tačiau limuzinų ir jų mišrūnų mėsa pradedama labiau vertinti, nes turi mažiau cholestarolio. Žmonėms vis svarbiau sveikatingumas ir ekologija“, – apie pokyčius pasakoja Nikolajus Dubnikovas, „BIO LEUA“ direktorius.

Kiek laiko auginamas gyvūnas mėsai priklauso nuo regiono ir skoninių įpročių. Lietuvoje paprastai skerdžiami vyresni nei metų amžiaus raguočiai, kai pilnai subręsta. Europos Pietuose – Ispanijoje, Prancūzijoje – 2- 3 metų. Šveicarijoje nori jaunesnių nei metų amžiaus.

„Kuo vyresnis gyvūnas, tuo mėsa brandesnė, „daugiau skonio“, tačiau priklauso ir nuo paruošimo, brandinimo būdo. Prancūzai, kurie lankėsi mūsų ūkyje, buvo nustebę, kad mes šveicarų prašymu skerdžiame gyvulius, kurių skerdena tik 350 kg“, – apie skirtumus pasakoja N. Dubnikovas.

Lietuvoje mėsiniai galvijai paprastai auginami iki dviejų metų. Vidutinio svorio neišvesi, nes skirtingos veislės atstovų svoris gali skirtis dvigubai.

Kalbant apie kainas, tai jos, lyginant su buvusiomis prieš porą metų, aukštesnės. Už skerdenos kilogramą svyruoja nuo 4 iki 4,5 euro. Europoje maždaug euru daugiau.

„Kalbant apie verslą, tai be 100 motininių mėsinių galvijų auginimo kaip verslo nebus. Žemės vienam raguočiui reikia 3 hektarų, tačiau tai dar daug priklauso ir nuo derlingumo. Vienas rodiklis bus Dzūkijoje, kitas Suvalkijoje. Kalbant apie perėjimą iš pieninės į mėsinę gyvulininkystę, jis vyksta tik ten, kur žemės gana prastos ir grūdų auginti neapsimoka“, – dėsto N. Dubnikovas.

Visgi augalininkystė kur kas paprastesnė, nes žmogus nėra nuolat pririštas prie savo ūkio ir dauguma, kur tik leidžia žemės, renkasi grūdų, o ne gyvulių, auginimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją