Tinūtras (Dykumos rožė)

Dailus sukulentinis krūmas su storu, apačioje storėjančiu stiebu, žydi dideliais, ryškiais žiedais – baltais, rožiniais, raudonais, violetiniais ar dvispalviais.

Namuose dažniausiai auginamas adenium obesum tinūtras. Ši rūšis pasižymi ne tik ryškiais žiedais, bet ir dekoratyviniais lapais. Išvestos rūšys su įvairiais įdomiais lapais.

Tinūtrai auginami ant pietinių palangių, bet po ramybės laikotarpio žiemą juos reikia palaipsniui pratinti prie saulės. Tinūtrus reikia apipurkši vandeniu, kartą per mėnesį patręšti specialiomis trąšomis kaktusams. Vasarą juos galima laikyti sode.

Dėmesio – visų šio augalo dalių sultys nuodingos.

Bugenvilija

Šiuo metu dažniausiai augina hibridines bugenvilijų rūšis su baltais, geltonais, oranžiniais ar rožiniais pažiedėmis (būtent – ne žiedais, o pažiedėmis).

Kalbant apie priežiūrą, bugenvilijų priežiūrą galima pavadinti vidutinio sudėtingumo. Šioms gėlėms patinka saulė, žiemą joms reikia papildomo apšvietimo. Suaugę augalai, jei jiems pakanka šviesos, gali žydėti nuo balandžio iki rugsėjo.

Tikroji kinrožė

Visiems žinoma tikroji kinrožė, tik ne visi žino, kad tai – ne didžiulis krūmas, o dailiai žydintis krūmelis. Jeigu tikrajai kinrožei trūksta šviesos, augdama tamsoje ji žydi labai retai ir negausiai. O jei yra pareigingai laistoma, jeigu pakanka saulės, tikroji kinrožė gali žydėti iki pusės metų.

Tikrosios kinrožės žiedai labai dideli, paprasti arba pilnaviduriai, balti, geltoni, oranžiniai, alyviniai, visokių rožinių atspalvių, raudoni, būna netgi dvispalvių rūšių. Kiekvienas kinrožės žiedas žydi tik vieną parą.

Granatmedis

Paprastasis granatmedis

Gamtoje granatmedžiai yra didžiuliai medžiai, o namuose auginami mažučiai granatmedžiai, kurių aukštis – ne daugiau nei metras.

Paprastasis granatmedis namuose auginamas ne tiek tikintis vaisių, kiek dėl žiedų; žiedai – nedideli, rožiniai, raudoni, balti ar dvispalviai. Namų sąlygomis paprastasis granatmedis pradeda žydėti trečiais–penktais metais po pasodinimo. Garsios granatmedžių rūšies Nana žydi pilnaviduriais, oranžinės ir raudonos spalvos žiedais.

Vasarą galima laikyti lauke saulėtoje vietoje, žiemą – patalpoje, kur temperatūra būtų 2–6 laipsniai šilumos.

Jaunų granatų labai lankstūs ūgliai, todėl galima sukurti bet kokios formos karūną ir kamieną.

Guzmanija

Guzmanijos – augalai su pailgais žaliais lapais ir varpelio formos žiedynu; centrinis žiedynas dailiai atrodo kelis mėnesius dėl ryškių pažiedžių – patys žiedai žydi labai trumpai.

Guzmanijos laikomos šviesioje, šiltoje ir drėgnoje patalpoje.

Mandevila

Tai gražiai žydinti visžalė liana. Jos žiedai dideli, rožinės, raudonos ar baltos spalvos, paprasti, rečiau – pilnaviduriai. Vešlūs žiedai ilgai žydi, jiems patinka šiltos, šviesios patalpos.

Auginant kambaryje būtinai dažnai apipurkšti šiltu vandeniu.

Zefyrantas

Viduje dažniausiai auginamas Zephiranthes grandiflora rūšies zefyrantas. Tai svogūninis augalas su ilgais, siaurais lapais ir pailgu žiedynu, kurio žiedeliai balti arba rožiniai. Žydi 5–7 dienas, paskui pasirodo nauji žiedai.

Vasarą laikykite saulėtoje vietoje, žiemą – ant šviesios, vėsios palangės. Sodinant svogūnėliai giliai įkišami į žemę.

Oleandras

Oleandras – gražus ir pavojingas, nes nuodingas, visžalis krūmas, gamtoje užaugantis iki 2 metrų. Žiedai būna paprasti ir pilnaviduriai, baltos, rožinės ar geltonos spalvos.

Dėmesio – beveik visos augalo dalys nuodingos, todėl būkite atsargūs.

Geriausia laikyti didelėje patalpoje su ryškiu apšvietimu.

Raudonžiedė pasiflora

Pasiflora

Visžalės lianos su gražiais penkiakampės žvaigždės formos žiedais. Viduje dažniausiai auginama rūšis – Passiflora caerulea.

Pasiflorą patartina auginti šviesioje, saulėtoje patalpoje, be skersvėjų. Vasarą optimali patalpos temperatūra – 18–20 laipsnių, žiemą – ne mažiau nei 12 laipsnių šilumos.

Šiltuoju metų laiku rekomenduojama išnešti į lauką.

Žvakūnė

Visžalis krūmas, žiedynai dideli, varpo pavidalo, su ilgai išliekančiomis ryškiai oranžinėmis pažiedėmis.

Augalams reikia šviesios, šiltos vietos, pvz., pietinės ar pietvakarinės palangės, o vidurdienį reikia uždengti langą.

Jostras

Didelis krūmas su standžiais lapais ir dideliais geltonos, raudonos spalvos ar margais žiedais, su stipriu migdolų aromatu.

Svarbu, kad būtų daug šviesos, pageidautina – žiemos sodas ar lodžija.

Pereskija

Tai lapiniai kaktusai su labai gražiais dideliais, ryškiaspalviais, kvapniais žiedais.

Dažniausiai auginama rūšis – Pereskia grandifolia. Augalui patinka saulė, bet galima auginti ir pavėsyje. Kad žydėtų, reikia daug saulės šviesos, auginkite ant pietinės ar bent jau ant vakarinės palangės. Sausros nebijo, tačiau naudinga apipurkšti vandeniu.

Pliumbagis

Tai gulsčiaūgis arba aukštyn kopiantis krūmelis su ilgais ūgliais, kurių viršūnėse skleidžiasi dailūs žydros ir baltos spalvos žiedai kekiniuose žiedynuose. Žydi ilgai. Šio augalo šakelėms reikia atramos. Dažniausiai pavasarį ir vasarą juos išneša į balkonus, lodžijas.

Augalui patinka šviesa. Žiemą pliumbagį galima auginti įstiklintoje lodžijoje, jei ten – 10 laipsnių šilumos. Vasarą išneškite į lauką ar į terasą.

Kavamedis

Kavamedis žydi dailiais baltais žiedeliais, daugelis augina kavamedį būtent dėl žiedų ir pupelių.

Kavamedžiui patinka erdvios, šviesios patalpos, tik nepatinka tiesioginiai saulės spinduliai.

Kaktusai ir sukulentai

Visi laiko kaktusus dygliuotais, tačiau yra daugybė kaktusų ir sukulentų rūšių, žydinčių didžiuliais žiedais: skridinaitis, lapenis, žvaigždinas, ežiažvakis ir daugelis kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)