VMVT Marijampolės departamento duomenimis, AKM protrūkiai užfiksuoti 3 juose nedideliuose kiaulių ūkiuose, kuriuose buvo laikoma nuo 2 iki 6 kiaulių bei 1 dideliame komerciniame ūkyje Šakių rajone, kuriame auginama per 2 tūkst. kiaulių. Pastebėję pirmuosius simptomus, karščiavimą, vangumą bei padidėjusį gaišimą ūkio prižiūrėtojai ir kreipėsi į VMVT. Laboratoriniai tyrimai patvirtino, kad kiaulių ūkyje AKM židinys, rašoma pranešime.

„AKM plinta ir, deja, jau pasiekė komercinius ūkius. Ūkis patirs didžiulių nuostolių, nes visas kiaules teks nugaišinti. Šis atvejis dar kartą parodo, kokia pavojinga yra AKM liga, todėl dar kartą prašau visų suklusti. Biosauga, biosauga ir dar kartą biosauga. Būtina kiekvieną dieną labai principingai laikytis visų biosaugos reikalavimų kiaulių ūkiuose. Jei tik kam nors kyla klausimų ar neaiškumų kaip galima apsaugoti savo ūkį, klauskite, skambinkite mums, tikrai išsamiai pakonsultuosime. O jei pastebėjote menkiausius simptomus nedelskite ir praneškite“, – įvykį komentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Specialistai aiškinasi, kaip virusas galėjo patekti į ūkius. Neatmetama, kad AKM galėjo patekti iš laukinės gamtos. Teigiami AKM šernai šiemet buvo nustatyti 3-4 km atstumu nuo komercinio kiaulių ūkio.

Visuose užkrėstuose kiaulių laikymo vietose, šiuo metu vykdomi dezinfekcijos ir židinių likvidavimo darbai. Aplink ūkius nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Gyventojus VMVT specialistai ragina be reikalo nesilankyti karantino zonoje, tam, kad virusas toliau nebūtų platinamas.

Tai pirmasis šiemet nuo AKM nukentėjęs tokio masto komercinis ūkis Lietuvoje. Paskutinis AKM židinys panašaus dydžio komerciniame kiaulių ūkyje Lietuvoje užfiksuotas 2020 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)