Vadovas rašo:

„Nepaprastai glumina atvejai, kai šiuo, AKM plisti ypač „palankiu“ šiltuoju metu, elgiamasi labai neatsakingai. Nuolat kalbame apie mirtiną AKM žalą ūkiams, apie tai, kad visi šiemet Lietuvoje užfiksuoti viruso atvejai kiaulių ūkiuose pernešti greičiausiai iš laukinės faunos.

Šiandien užfiksavome jau šiemet 7 – tą AKM atvejį kiaulių ūkyje Vilkaviškio rajone visos ūkininko laikytos 4 kiaulės bus nugaišintos bei pritaikyti apribojimai ne tik jam, bet ir ūkiui iš kurio nesenai buvo įsigyti jauni paršeliai iki nustatysime kaip ir iš kur AKM pateko.

Ir vis dėl to medžiotojai – viena pagrindinių grandžių, kurie gali padėti suvaldyti šią ligą. Su jais nemažai kalbame, turime puikių pavyzdžių, kaip atsakingai jie laikosi biosaugos visose medžioklės etapuose, nuolat bendradarbiauja, konsultuojasi.

Deja, atsiranda ir tokių medžiotojų, kurie ne tik nepraneša mums apie rastus nugaišusius šernus, bet dar ir tokius atvejus bando nuslėpti. Tokį atvejį fiksavome Marijampolės apskrityje. Kaip ir buvo galima numanyti, surasta gaišena – užkrėsta AKM. Tuo pačiu patikrinus ir medžiotojų būrelio žvėrių dorojimo aikštelę ir atliekų duobę radome ir daugiau pažeidimų. Medžiotojų būreliui gresia sankcijos.

Viruso židiniai plinta, todėl dabar būtina išlikti itin budriems.

Dar kartą raginame kiaulių laikytojus ir medžiotojų griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų.

Medžiotojams ir visiems gyventojams primename radus šerno gaišeną, apie tai būtina pranešti teritoriniam VMVT padaliniui. Už surastą šerno gaišeną, dar ir galite gauti atlygį. Reikia tik atvykus į artimiausią VMVT padalinį ir užpildyti reikiamą prašymą. Išmoka siekia 30 eurų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją