Ukraina ir Rusija kartu sudėjus eksportuoja apie 80 proc. viso pasaulio saulėgrąžų aliejaus, todėl, kai vasarį Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį, daugelyje Europos šalių, įskaitant ir Vokietiją, jo atsargos sumenko. Vokietijos pietuose esančiame Miunchene įsikūrusios alaus daryklos vadovai mano, kad rado išeitį. Jie siūlo alaus mėgėjams už litrą jų mylimo gėrimo atsiskaityti tokiu pačiu kiekiu saulėgrąžų aliejaus.

Alaus daryklos vadovas Erikas Hoffmanas:

„Susidarė tokia situacija, kad alų turime mainyti į aliejų. Litrą saulėgrąžų arba rapsų aliejaus keičiame į litrą alaus. Taip sugalvojome, nes paprasčiausiai pritrūkome aliejaus maisto gamybai. Todėl turėjome pasitelkti išradingumą“.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Vokietijoje prekybos centruose dažnai pritrūksta rapsų ir saulėgrąžų aliejaus, o daugelis parduotuvių riboja parduodamų aliejaus butelių skaičių vienam pirkėjui.

E. Hoffmanas:

„Pasidarė labai sunku gauti aliejaus. Prekybos centruose klientai jo gali nusipirkti tik ribotai ir nedideliais kiekiais. Kai per savaitę tau reikia 30 litrų, o gauni tik 15 litrų, ateina momentas, kai nebegali išsikepti šnicelio“.

Litras alaus Vokietijos alinėse kainuoja apie 7 eurus, o litrinis saulėgrąžų aliejaus butelis – maždaug 4,5 euro, tad mainų akcija suviliojo nemažai klientų. Vienas jų, Moritzas Balleris, kuris į Ukrainą nuvežęs humanitarinės pagalbos siuntą šioje šalyje nusipirko 80 litrų saulėgrąžų aliejaus, jį iškeitė į aštuonias dėžes alaus savo gimtadienio šventei.

E. Hoffmanas: – „Lankytojai labai patenkinti. Mes padedame jiems, o jie mielai padeda mums. Džiaugiamės kiekvienu gauti litru aliejaus. Štai prieš dešimt minučių atvyko klientas su 80 litrų šviežio aliejaus ir jį išmainė į alų. Mes laimingi ir patenkinti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją