Būtent ši nuostata ir tapo nesusipratimo valdant „Jonavos grūdus“, kurių akcininkais yra valstybės ir Ramūnui Karbauskiui priklausanti įmonė „Agrokoncerno grūdai“ priežastimi, o pati valstybinė įmonė net teigia, kad dėl to gali sutrikti jos veikla.

Paaiškėjo, kad duomenų apie galutinius naudos gavėjus nėra pateikusi bendrovė „Agrokoncerno grūdai“, kuri valdo kiek daugiau negu 25 proc. AB „Jonavos grūdai“, bendrovės, kuri teikia valstybės maisto rezervo saugojimo paslaugas, akcijų. Ši bendrovė yra įtraukta į antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą, todėl „Jonavos grūdai“ investuotojas gali įsigyti ir turėti Bendrovės akcijų, tik jei jis atitinka nacionalinio saugumo interesus ir nekelia jiems rizikų.

Žemės ūkio ministerija įžvelgia piktybiškumą, verslininko atstovai sako, kad tai tiesiog apmaudi klaida.

Prievolė teikti duomenis apie naudos gavėjus numatyta Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme, kuris įgyvendina Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl finansų sistemos naudojimo pinigų plovimui ar teroristų finansavimui prevencijos nuostatas.

„Pagal pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą mūsų bendrovė „Jonavos grūdai“ privalo pateikti informaciją ir dokumentus apie bendrovės galutinį naudos gavėją finansų įstaigoms, kuriose turime sąskaitų sąskaitų arba su kuriais planuojame sudaryti finansavimo, finansinių rizikų draudimo instrumentų naudojimo sutartis.

Kadangi valstybė nėra vienintelis „Jonavos grūdų“ dalyvis, mes privalome gauti, atnaujinti ir saugoti tikslią informaciją apie savo naudos gavėjus ir šią informaciją teikti Registrų centrui“, – sako bendrovės „Jonavos grūdai“ valdybos pirmininkas Andrejus Cedronas ir tikina, kad bendrovė, negalėdama pateikti finansų įstaigoms prašomų duomenų apie Bendrovės galutinio naudos gavėjo tapatybę, neturės galimybės naudotis finansų įstaigų teikiamomis paslaugomis ir dėl to sutriks įmonės, kuri teikia valstybės maisto rezervo saugojimo paslaugas, veikla. Jo teigimu, „Jonavos grūdai“ informacijos apie bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ akcininkus paprašė dar praėjusių metų pabaigoje.

Vis dėlto, galiausiai paaiškėjo, kad duomenų apie asmenį UAB „Agrokoncerno grūdai“ Juridinių asmenų naudos gavėjų posistemyje nėra – tai patvirtina birželio 8 d. gauta oficiali Registrų centro pažyma.

A. Cedrono teigimu, jeigu duomenys nebus pateikti, „Jonavos grūdai“ negalės vykdyti finansinių operacijų. Dėl to komercinė veikla gali būti sustabdyta – kartu nebus įmanoma vykdyti specialiųjų įsipareigojimų. Kyla rizika ir dėl bendrovės atitikties nacionaliniam saugumui, kadangi „Jonavos grūdai“ yra įtraukta į antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

„Ministerija svarsto galimybę kreiptis į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, kad ši nustatytų, ar ši situacija atitinka nacionalinio saugumo interesus', – rašoma ministerijos komentare.

„Jonavos grūdai“ informavo, kad valdyba ir vadovas ne kartą kreipėsi į bendrovę „Agrokoncerno grūdai“ dėl informacijos apie galutinius naudos gavėjus pateikimo.

Nors „Agrokoncerno grūdai“ nurodė, kad duomenys apie galutinius naudos gavėjus yra pateikti Registrų centro Juridinių asmenų registro administruojamo Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos Juridinių asmenų naudos gavėjų posistemėje JANGIS, Registrų centras pateikė pažymą, jog duomenų apie asmenį UAB „Agrokoncerno grūdai“ juridinių asmenų naudos gavėjų posistemyje nėra“, – sakoma Žemės ūkio ministerijos pateiktame komentare.

„Agrokoncerno grūdų“ generalinis direktorius Karolis Šimas piktybiškumo čia neįžvelgia ir savo komentare paaiškina, kas nutiko:

„Pabrėžiame, jog informacija, kad vienintelis UAB „Agrokoncerno grūdai“ akcininkas ir atitinkamai-naudos gavėjas yra Ramūnas Karbauskis, niekuomet nebuvo slepiama ir visuomenei neabejotinai žinoma. Juridinių asmenų naudos gavėjų sąrašą, nurodant, kad vienintelis naudos gavėjas yra R. Karbauskis, bendrovė parengė 2022 m. vasario 21 d., t.y. dokumentas buvo suformuotas ir pasirašytas, tačiau dėl techninio apsirikimo sąrašo įkėlimo į valstybės įmonės Registrų centras sistemą procesas nebuvo užbaigtas. Iš karto po to, kai UAB „Agrokoncerno grūdai“ tapo žinoma apie minėtą apsirikimą, duomenys apie galutinį naudos gavėją Registrų centrui buvo pateikti tinkamai. Bendrovė apgailestauja dėl įvykusio nesusipratimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)