2021 metais prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse buvo nupirkta apie 14 mln. kilogramų bulvių, iš jų net 90 proc. – užaugintos mūsų šalies ūkiuose, rašoma pranešim.

„Pernai, palyginti su 2020 metais, džiaugėmės ankstyvesniu bulvių derliumi. Šiemet iš savo tiekėjų girdime prognozes, kad lietuviškų bulvių dar reikės palūkėti iki birželio vidurio“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Vienas iš stipriausių ankstyvųjų bulvių augintojų mūsų šalyje, ūkininkas Rimantas Žebarauskas, atvirauja: iš rimtesnių iššūkių šį pavasarį – gegužės pradžioje smogusios didelės šalnos.
„Jos apie dešimt dienų pavėlino bulvių kasimo laiką, taip pat turės įtakos ir pačių bulvių dydžiui“, – teigia prekybos tinklui „Maxima“ bulves tiekiantis Kėdainių rajono ūkininkas.

Tiesa, jo 11 hektarų bulvių ūkyje yra įrengta technologija, leidžianti bulves nuo šalnų apsaugoti. Žinodami, kad gresia šalnos, ūkio darbuotojai naktimis matuoja temperatūrą laukuose ir, užfiksavę didesnį minusą, įjungia specialią laistymo sistemą.

„Mano bulvių laukuose tilptų maždaug vienuolika futbolo aikščių. Įsivaizduokite, kad esant šalnoms tokiame plote turime sukelti lietų, – juokiasi ūkininkas R. Žebarauskas ir paaiškina: visame plote esame įrengę 300 specialių purkštukų, kurie, esant šalnai, purškia vandenį ant agroplėvele apdengtų bulvių.“

Jis pabrėžia, kad ūkyje yra taikomos technologijos, leidžiančios užauginti kokybiškas lietuviškas bulves ne intensyviai tręšiant laukus, o užtikrinant maksimalią priežiūrą ir sudarant geriausias sąlygas bulvėms augti.

„Bulves pradedame daiginti sausio mėnesį specialiose dėžutėse. Virš jų esančios lempos užtikrina reikiamą šviesos ir šilumos kiekį. Sudygusios bulvės sodinamos pusiau rankiniu būdu. Darbuotojai rankomis atsargiai deda bulves į sodinimo mašiną taip, kad nenulūžtų daigai. Vienas nulūžęs daigas bulvių kasimo laiką atideda dar savaitei“, – lietuviškų bulvių auginimo ypatumus atskleidžia ūkininkas R. Žebarauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją