Malvina, Azija, Alegra tai ne išskirtiniai moterų vardai, o Lietuvoje auginamų braškių veislių pavadinimai.

„Vienas ankstyviausių valgysime per Jonines“, – linksmai dėsto Linas Piliponis, „Uogų fermos“ įkūrėjas.

Jis prieš kelerius metus su sūnumi įkūrė uogų plantaciją, tačiau iki šiol nesuprato, ar tai geras verslas. Uogų skonis ir išvaizda skiriasi ne tik dėl ūkininko pastangų, bet ir dėl gamtos užgaidų. Tačiau nesvarbu, ar jos bus didžiulės ir puikiai prinokę, ar mažos ir tinkamos tik uogienei, jos šiemet brangs.

„Uogų auginimo savikaina auksinė“, – sako Linas. Šiemet už trąšas 8kiui sumokėjo 3000 eurų, o prieš keletą metų jos kainavo tris kartus pigiau. Todėl dalis ūkių neperka mineralinių trąšų ir mėgina uogas tręšti natūraliai.

Tautvydas Gurskas, Lietuvos uogų augintojų asociacijos vadovas, sako, kad natūralaus tręšimo privalumas tas, kad tokį derlių žmonės perka kur kas mieliau, nes geresnis skonis, nors auginimo savikaina panaši kaip ir auginant tradiciškai.

Ekonomistas Aleksandaras Izgorodinas gerų naujienų vartotojams neturi ir prognozuoja, kad maisto produktai toliau brangs. Tačiau kol kas lietuviai turi pakankamai pinigų ir parduodami maisto produktų kiekiai mažėja nežymiai.

Turgaus lankytojai brangstančių lietuviškų braškių kol kas nepastebėjo, nes jų tiesiog nėra. Ant prekystalių graikiškos, kurios kainuoja 4-4,5 euro už kilogramą.

„Pirmosios buvo po 12 eurų už kilogramą, tačiau žmonės pirko. Dabar, kai atsiras lietuviškos, graikiškos pigs nedaug, Nors pernai graikiškos buvo po 2-2,5 euro už kilogramą, tačiau šiemet jos bus brangesnės“, – dėsto prekybininkė.

Ūkininkai žada pirmąsias lietuviškas braškes ant prekystalio padėti prieš pat Jonines.