Virusas buvo aptiktas penimų kiaulių ūkyje, įsikūrusiame pietvakarių Vokietijoje, Forchheime, Badene-Viurtemberge. Ūkyje AKM nustatytas ištyrus trijų nugaišusių gyvūnų mėginius, laikomiems gyvūnams pasireiškė AKM virusui būdingi klinikiniai požymiai ir patologiniai pažeidimai. Ūkis, kuriame buvo laikomos 35 kiaulės, įsikūręs šalia Prancūzijos sienos, nurodoma VMVT pranešime.

Vokietijos kompetentingos institucijos teigia, kad situacija yra stebima, židinys šiuo metu likviduojamas, o ekspertai atlieka epidemiologinį tyrimą, siekdami atsekti užkrato šaltinį. Anot veterinarijos specialistų, daroma prielaida, kad tai gali būti įvežtinis ligos atvejis (žmogiškasis faktorius) per šiame Vokietijos ūkyje dirbančius darbuotojus. Ankstesni AKM protrūkiai šioje šalyje buvo pasireiškę rytinėje Vokietijos dalyje ir nuo šio naujausio atvejo yra nutolę daugiau kaip 500 km atstumu.

VMVT primena ir atkreipia Lietuvos kiaulių laikytojų dėmesį, kad AKM gali pasireikšti labai netikėtai, juolab, kad šiuo virusu užsikrėtusių šernų mūsų šalyje, ypač jos vakarinėje dalyje, nustatoma nuolat. Siekiant apsisaugoti nuo AKM, būtina labai atsakingai įgyvendinti biologinio saugumo priemones, tai ypač svarbu šylant orams, nes šiuo laikotarpiu tikimybė, jog virusas pateks į ūkius, itin padidėja.
Kiaulių augintojams primenama nešerti kiaulių šviežiai nupjauta žole, visus pašarus apdoroti termiškai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją