Tai antroji interpeliacija politiko gyvenime. Pirmoji buvo jam dirbant Aplinkos ministru. Nors premjerė sako pasitikinti K. Navicku, tačiau Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, dirbantis toje pačioje koalicijoje, reikalauja ministro pasitraukimo.

„Bus slaptas balsavimas ir tada turbūt tie skaičiai pasimatys. O frakcijos (pozicijos – ELTA) aš gal per daug neatskleisiu, nes mes vis tiek esame koalicijoje. Kita vertus, ir konservatorių frakcijoje tas pats. Ten jei laisvai balsuotų, bent jau pusė žinotų, kad balsuoti reikia nepalaikant ministro“, – Eltai teigė Liberalų sąjūdį atstovaujantis, tačiau praėjusioje Seimo kadencijoje „valstiečiu“ buvęs politikas.

Kaip anksčiau teigė V. Pranckietis, K. Navickas kenkia ne tik konservatorių, tačiau ir visos Vyriausybės reputacijai.

„Iš tikrųjų jis daro meškos paslaugą konservatorių partijai. Jis kenkia jos reputacijai, visos Vyriausybės ir koalicijos įvaizdžiui“, – akcentavo parlamentaras. Kaimo reikalų komiteto pirmininko nuomone, K. Navickas apskritai kaip ministras yra „nepataisomas“. Mat, jo teigimu, K. Navicko savybės ir darbas su žemės ūkiu yra du nesuartinami dalykai.

Apie tai, kokios šios interpeliacijos priežastys, koks žmogus, galimai, stovi už šio proceso, laidoje „Delfi tema“ kalbamės su K. Navicku.

„Kalbant apie abi interpeliacijas, sutampa net jų laikas. Abi vyko maždaug po metų darbo ministerijoje. Tačiau man dirbant aplinkos ministru buvo kur kas daugiau viešų kaltinimų, vyko diskusijos dėl miškų reformos. Ši tarsi slapta.

Girdėjau atgarsius, kad renkami parašai, tačiau pats interpeliacijos faktas įvyko netikėtai. Tuo labiau, kad išvakarėse buvau pakviestas į Seimą pasiaiškinti kas vyksta žemės ūkyje. Mačiau, kad politikai net nelabai domisi atsakymais į kai kuriuos klausimus, pavyzdžiui, nereikėjo atsakymo į klausimą, ar galime keisti Strateginį planą, nors man tai atrodo labai svarbu“, – dėlioja K. Navickas ir sako, kad nėra skilimo pačioje valdančioje koalicijoje požymis. Interpeliacijoje tik opozicijos parašai. Nė vienas politikas iš pozicijos nepasirašė.

Pasak ministro, interpeliacija tai yra normali politinio gyvenimo praktika.

„Aš šio filtro, kurį patiria dauguma politikų, nesureikšminčiau. Interpeliacijos autorius yra Kęstutis Mažeika, kurį aš gana aštriai kritikavau tuo metu, kai jis buvo aplinkos ministru. Ypatingai dėl Punios šilo.

Jis, mano supratimu, buvo žmogus, kuris blogino aplinkosaugos sąlygas. Jei yra nuoskaudos, matyt, investuojama laiko, kad būtų interpeliacija“, – dėlioja K. Navickas ir sako, kad, skirtingai, pavyzdžiui, nuo siekio atstatydinti kolegą Arūną Dulkį, kuriam priekaištų dėl pandemijos valdymo buvo daug, žemės ūkio sektoriuje dabar suniveliuoti patys aštriausi kampai, praktiškai neliko nesutarimų su ūkininkų lyderiais.

„Gyvename tarsi taikos laikotarpį ir staiga pareikštas nepasitikėjimas. Sunku suprasti ko iš tiesų siekiama“, – kiek stebisi ministras ir atsisako spėti, koks galutinis šio proceso tikslas ir sako, kad visiems visada nebus gerai, nes atskiri sektoriai gali būti nepatenkinti.

K. Navicko teigimu, pavyzdžiui Lietuva buvo tarp šalių, kurios iš EK dėl strateginio plano gavai labai mažai pastabų. Už mus mažiau pastabų pateikta tik Airijai.

Kalbant apie politinį interpeliacijos foną, bent jau formaliai, valdantieji palaiko K. Navicką. BNS paskelbė Ingridos Šimonytės poziciją.

„Jeigu ministru nepasitikėčiau, tai būčiau priėmusi tam tikrus sprendimus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

I. Šimonytė teigė, kad į interpeliaciją žiūri kaip į parlamentinio proceso dalį, kur ministras turi galimybę atsakyti į jam pateiktus klausimus.

„Bet kuriam Vyriausybės nariui visą laiką reikia būti pasiruošusiam, kad interpeliacija gali būti pareikšta net tada, kada galbūt tikro pagrindo tam nėra arba argumentai interpeliacijos yra daugiau politiniai nei dalykiniai“, – sakė premjerė.

„Visi ministrai turi būti pasiruošę, kad toks išbandymas gali kilti. Aš pati tokiam išbandymui esu pasiruošusi visada. Nieko čia dramatiško ir pikantiško nematau“, – pridūrė ji.

Seimo opozicija praėjusią savaitę pranešė surinkusi 56 parašus dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui inicijavimo.

Parlamentarų teigimu, K. Navickas nereaguoja ne tik į opozicijos išsakytas pastabas, bet ir kitų raginimus bendrauti ir bendradarbiauti, sprendžiant aktualius klausimus, neįsiklauso į žemdirbių ir ūkininkų organizacijų, mokslininkų, savivaldos atstovų argumentus.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrams gali inicijuoti ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Kad ministras būtų atleistas iš pareigų, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip pusė, tai yra mažiausiai 71 Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)