Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Aušrys Macijauskas savo feisbuko paskyroje pranešė, kad ES žemės ūkio komisaras Janusz Wojciechowski savo Twiterio paskyroje paskelbė, kad komisija patvirtino rekordinę Lenkijos pagalbos schemą ūkininkams. Lenkijoje bus mokamos 53.5 - 107.0 Eur/ha subsidijos dėl rusų invazijos į Ukrainą rekordiškai pabrangusioms trąšoms įsigyti, tam iš viso bus skirta 836 mln. eurų.

Lietuvoje kol kas nėra net diskusijų apie tokią paramą. Kaip ir apie tiksliosios žemdirbystės rėmimą.

Tačiau tie patys šaltiniai sako, kad ši parama nebus besaikė – ji bus apribota iki tos, kurią galima gauti už 50 hektarų.

Žemės ūkio ministerija derėtis dėl panašių sąlygų neketina. Delfi atsiųstame komentare rašoma:

„Remiantis viešai skelbiama informacija, Lenkija skiria per 800 mln. eurų ūkininkų išlaidoms dėl pabrangusių trąšų kompensuoti. Išmoka siekia per 100 eurų hektarui pasėlių arba per 50 eurų hektarui pievų – ganyklų. Išmokos mokamos už trąšas pirktas nuo 2021 rugsėjo 1 d. iki 2022 gegužės 16 d. Maksimali išmoka – už ne didesnį kaip 50 ha plotą.

Lietuvoje pagalbai labiausiai nukentėjusiems žemės ūkio sektoriams kartu su ES skirta išimtine sureguliavimo pagalba žemės ūkio sektorių gamintojams numatoma skirti 17 mln. Eur, iš jų 7,7 mln. eurų ES lėšų ir papildomai bus skirta 9,3 mln. valstybės biudžeto lėšų. Ši parama bus skirta paukštininkystės, kiaulininkystės sektoriams bei vertinamos galimybės paremti kitus labiausiai nukentėjusius sektorius.

2022 m. žemės ūkio veiklą vykdantiems subjektams lengvatinėms paskolom teikti numatyta skirti 25 mln. Eur. Iki š. m. balandžio mėnesio vidurio Žemės ūkio paskolų garantijų fondas planuoja atrinkti finansų tarpininkus, kurie dalyvautų įgyvendinant šią finansinės paramos priemonę ir išskolintų lėšas ūkio subjektams. Be šiais metais numatytų 25 mln. Eur lengvatinėms paskoloms, skirtoms išsaugoti žemės ūkio sektoriaus likvidumą, teikti numatoma papildomai skirti dar apie 20 mln. Eur.

Žemės ūkio paskolų garantijų fondui nustatytas įsipareigojimų pagal valstybės garantijas 2022 m. limitas bus padidintas nuo 167 mln. iki 257,2 mln. eurų. Žemės ūkio paskolų garantijų fondas valstybės vardu garantuos kredito įstaigų paskolas ūkininkams.

Kaip informavo Finansų ministerija, ūkininkai taip pat galės pasinaudoti numatoma parama išlaidoms dėl dujų ir elektros kainų dalies kompensavimo fiziniams ir juridiniams asmenims, kuri bus teikiama įvairiems verslo subjektams.

Kompensuoti išlaidų trąšoms nenumatoma.“

Tačiau A. Macijauskas planus tiesiog dalinti lengvatines paskolas vertina gana skeptiškai, nes tai per sudėtinga sistema. Jis sako, kad lenkų pavyzdžiu reiktų pagelbėti patiems mažiausiems ūkiams perkantiems trąšas ir pateikus trąšų įsigyjimo dokumentus būtų galima kompensuoti iki 10 proc. kainos. Jiems tikrai bus sudėtinga pasinaudoti lengvatiniais kreditais. Taip pat yra būtina skirti paramą investuojantiems į precizinį (tikslųjį ūkininkavimą).

„Neprašome žuvies, prašome meškerės. Mes pasiruošę sumažinti trąšų naudojimą, su mažiau pagaminti daugiau ir tuo pačiu sumažinti co2 (ekvivalento) išmetimus į atmosferą, bet mums šioje kovoje prieš klimato kaitą reikia ginklų - išmanios technikos, tikslių duomenų ir dirbtinio intelekto", - dėlioja asociacijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)