Tačiau Tadas Povilauskas, SEB banko ekonomistas, suskaičiavo, kad viskas kaip tik priešingai – dabar kviečius auginti pelningiau nei bet kada. Tą jis paskelbė savo feisbuko įraše:

„Trąšų ekspertai sako: 1 tonai kviečių užauginti maždaug reikia apie 32 kg azoto, 11 kg fosforo, 22 kg kalio. Yra skaičiai, galima ir paskaičiuoti, ar pastaųjų metų trąšų brangimas labai pablogins grūdų augintojų finansinius rezultatus.

Taip, procentiškai trąšų kaina auga gerokai labiau negu kviečių supirkimo kaina, bet skirtumas tarp 1 tonos kviečių supirkimo kainos ir reikalingų trąšoms išlaidų judėjo priešinga linkme – t.y. auginti kviečius bent prie dabartinių kviečių supirkimo ir trąšų kainų yra dar pelningiau.

Aišku, didėjo sparčiai ir kitos sąnaudos – degalai, pesticidai, darbo užmokestis, tačiau labai panašu, kad jeigu orai nepaves, derlius bus neblogas, o kviečių kainos stipriau nepakris, kalbėti apie mažėjantį pelningumą bent iš tų skaičių, ką matau, sudėtinga. Bet vėlgi, gal yra skaitančių ūkininkų ir mane pataisys.“

Originalus įrašas čia.

Kviečių kaina

Ūkininkai padėtį vertina kiek kitaip.

„Trąšos brango šešis kartus, augo dyzelino, augalų apsaugos priemonių kainos. Žmonės skaičiuoja, kad grūdų tonai kainuojant 400 eurų laikytis ūkininkavimo technologijų neverta. Geriau parduoti dalį trąšų ir susimažinti tręšimo normą iki 60-70 proc. įprastinio kiekio. Turi būti idealios gamtinės sąlygos, kad gautum pelną pildamas pilną trąšų po 1200 eurų už toną kiekį“, – aiškina Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas ir prisipažįsta, kad trąšų normas mažins net patys stipriausi ūkiai.

Dauguma smulkiųjų tiesiog nepajėgs įsigyti trąšų ir kitų priemonių.

A. Macijauskas skaičiuoja, kad hektarui visų trąšų reikės už tūkstantį eurų. Žmonės investuos apie 600 eurų. Iki šiol tam reikėdavo iki 200 eurų. Degalų hektarui sunaudojama 115 litrų, žemės nuoma, atlyginimai, mokesčiai. Vidutinis Lietuvos kviečių derlius 5-5,5 t.

„Niekas nežino, kokios bus grūdų kainos. Jos gali tiek kristi, tiek augti. Tačiau jei kviečiai kaip dabar kainuos 400 eurų už toną, pelno nebus. Rizikos milžiniškos, nes mes priklausomi nuo gamtos“, – sako A. Macijauskas, tačiau sako, jog nuotaikos kovinės ir maisto žemdirbiai užaugins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)