P. Astrauskas trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) parlamentarams pristatė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) jau suplanuotas pagalbos priemones paukštininkystės ir kiaulininkystės sektoriams. Pasak viceministro, išmokos būtų skiriamos pagal kovą, balandį ir gegužę ūkininkų patirtus nuostolius – numatoma kompensuoti iki 70 proc. augintojų kaštų pašarams.

„Pagal tai, kokias priemones esame dabar numatę, ir kiek apskaičiuota paramos, kurią galėtume išmokėti greitu metu, numatytas paramos teikimo modelis mokėti pagal 2022 m. kovo, balandžio, gegužės mėnesiais sunaudotų pašarų kiekį ir kainos pabrangimą, finansuojant iki 70 proc. pabrangusių pašarų kainos“, – KRK nariams teigė P. Astrauskas.

Jo teigimu, broilerių augintojams numatyta 2,2 mln. eurų, kiaulių – iki 3 mln. eurų, o kiaušinių gamintojams – apie 1,4 mln. eurų parama. Ją apskaičiuojant būtų vertinami tik trijų pavasario mėnesių kaštai. Šios lėšos Lietuvai numatytos Europos Sąjungos krizių rezerve, kurį galima panaudoti dėl Ukrainoje kilusio karo.

Bendrai, pasak P. Astrausko, kiaulininkystės sektorių iš viso pasieks apie 9 mln. eurų parama, naujai apskaičiuotus 3 mln. eurų pridėjus prie jau numatytų 6,2–6,3 mln. eurų.

„Bendroje sumoje galėtume įvardyti apie 9 mln. kiaulienos sektoriui“, – teigė viceministras.

Kartu jis paminėjo, kad ŽŪM skaičiuoja, kokią finansinę pagalbą reiktų numatyti ir šiltnamių sektoriui.

„Jiems, ypač žiemą, buvo pabrangusios visos energijos sąnaudos. Kol kas negaliu įvardyti, kokios tai sumos būtų, bet preliminariai tai galėtų siekti 5–7 mln. eurų paramos“, – parlamentarus informavo P. Astrauskas. Kuriems kitiems sektoriams taip reiktų finansiškai padėti, ŽŪM atstovo teigimu, kol kas numatyti sunku dėl duomenų trūkumo, tačiau ministerija aiškinasi, kaip galėtų padėti ir kitoms žemės ūkio šakoms.

Vis dėlto jis akcentavo, kad finansinių galimybių paremti visus šalies ūkininkus ministerija neturi.

„Jei kalbėtume apie visus ūkininkus, informuoju, kad finansinių galimybių paremti visus ūkininkus neturėsime, kadangi Lietuvoje turime virš 120 tūkst. ūkininkų ir, norint suteikti reikšmingesnę paramą bent vienam iš tų ūkininkų, finansinės galimybės mums to kol kas neleidžia“, – kalbėjo P. Astrauskas.

„Jei norėtume paremti bent vieną ūkininką kaip fizinį asmenį 1 tūkst. eurų, mums reikėtų apie 120 mln. eurų ir daugiau. Kol kas tokių pinigų tikrai nerandame“, – teigė viceministras.

Parama kiaulių ir paukščių augintojams numatyta iš Europos Sąjungos krizių rezervo – jo lėšomis bus finansuojamos lengvatinės paskolos ūkininkams, jis sudarys apie 23–25 mln. eurų. ŽŪM iki birželio taip pat ketina įsteigti specialų rizikos valdymo fondą, kurio lėšos būtų naudojamos ištikus krizėms ateityje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)