Žemės ūkio organizacijų kooperacijos taryba (LOSP) tvirtina, kad Latvijos pieno rinka krizės sąlygomis dirba jau kelis mėnesius, rašo „Dienas Bizness“. Šalies pieno perdirbimo įmonės didelių sunkumų patiria dėl smarkiai išaugusių gamybos kaštų ir rekordiškai aukštų pieno supirkimo kainų. Žemdirbių padėtį apsunkina dėl Rusijos karo Ukrainoje smarkiai apribotas mineralinių trąšų ir pašarų importas.

Europos Komisijos duomenimis, šį vasarį natūralus pienas Latvijoje buvo superkamas vidutiniškai po 42 centus už litrą, kai prieš metus – 29 centus.

Kaip praneša portalas NRA, tokios dramatiškos padėties Latvijos pieno sektoriui dar neteko patirti. Anot portalo, šalies pieno perdirbėjai dėl rekordinių žaliavinių kainų šiuo metu yra priversti dirbti žemiau savikainos – įmonės už kiekvieną supirktą žalio pieno litrą permoka 4–6 centus.

Tuo tarpu su importinėmis prekėmis konkuruojančių latviškų pieno produktų kainos parduotuvėse nepadengia perdirbimo įmonių patiriamų praradimų dėl smarkiai pabrangusios žaliavos. Todėl net ir didelės perdirbimo įmonės ilgą laiką negalės dirbti žemiau savikainos, o kai kurioms iš jų gresia bankrotas, rašo NRA.

Dėl kritinės pieno sektoriaus padėties LOSP ragina šalies Vyriausybę pieno perdirbimo įmonėms gruodžio-vasario mėnesiams skirti 10 mln. eurų paramą krizei įveikti. Prašomos paramos dydis siektų vidutiniškai 56 eurus už toną perdirbto žalio pieno.

LOSP pažymi, kad gyventojų Latvijoje perkamoji galia mažėja, o latviškų pieno produktų apyvarta parduotuvėse traukiasi. Dėl šių priežasčių žemdirbių organizacijos siūlo pieno produktams PVM tarifą sumažinti iki 5 proc. Mažesnį PVM taip pat siūloma taikyti mėsai, duonai, kiaušiniams ir žuviai, taip pat pašarams, trąšoms, veterinariniams vaistams.

ELTA primena, kad reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje dėl pasikeitusios šalies saugumo situacijos didžiausios maisto pramonę atstovaujančios asociacijos Lietuvoje kreipėsi į šalies valstybės institucijas, siūlydamos maisto sektorių pripažinti ypač svarbia pramonės šaka.

Maisto pramonę pripažinti ypač svarbia pramonės šaka Lietuvoje pasiūlė asociacija „Lietuvos maisto pramonė“, Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija, Lietuvos paukštininkystės asociacija, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija ir Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“.

Pramonininkai atkreipia dėmesį į būtinybę užtikrinti apsirūpinimą savo šalies gamybos maisto ištekliais, naudojant vietines žaliavas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją