Nurodyta, kad ribojimas eksportuoti grūdus galios iki birželio 30 d., o cukraus eksporto draudimas – iki rugpjūčio 31 d. iš grūdų draudžiama eksportuoti kviečius, kviečių ir rugių mišinį, rugius, miežius ir kukurūzus, rašo lenta.ru.

Tiesa, cukraus ir grūdinių kultūrų išvežimui numatyta nemažai išimčių. Šią produkciją bus galima išvežti už Rusijos ribų, teikiant humanitarinę paramą, taip pat vykdant tarptautinius tranzito pervežimus.

Anksčiau agentūra „Interfax“, remdamasi Žemės ūkio ministerija, pranešė, kad Rusija nuo kovo 15 iki birželio 30 d. gali įvesti draudimą eksportuoti kviečius, rugius, kviečių ir rugių mišinį, miežius ir kukurūzus. Vyriausybės nutarimo dėl laikino pagrindinių grūdinių kultūrų eksporto projektas parengtas kartu su Rusijos Pramonės ir prekybos ministerija. Vyriausybės pirmininko pavaduotoja Viktorija Abramčenko informavo pasirašiusi grūdų eksporto draudimo iki birželio 30 d. projektą, išvežimas bus galimas pagal licencijų kvotas.

Kaip rašė „Kommersant“, grūdų eksporto ribojimai turi apmalšinti padidėjusią kviečių paklausą iš Kazachstano pusės, o papildoma grūdų kiekį skirti vidaus rinkai, o cukraus eksporto draudimas aiškinamas didesne paklausa iš rusų pusės. Draudimams gali būti daromos išimtys – taip ir tokiu atveju, jeigu eksportuotojas gaus Pramonės ir prekybos ministerijos leidimą.

Rusija ir Ukraina patenkindavo 30 proc. pasaulinio kviečių tiekimo. „Kviečiai stipriai brangsta, daugelyje šalių bręsta jų trūkumo krizė“, – anksčiau rašė vokiečių leidinys „Deutsche Wirtschafts Nachrichten“. Šiuo metu grūdų atsargos yra 57 mln. tonų, kas yra minimalus kiekis per devynerius metus. Tokio kiekio pasauliui užteks 27 dienoms, o be Rusijos ir Ukrainos išteklių – mažiau nei 21 dienai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją