„Mūsų ūkininkai šią paramą veža tiesiai į Ukrainos dalinius, žmonės nebijo. Išvežėm didelį kiekį degalų, Grįždami atgal imame pabėgėlius. Vilkiko kabinoje telpa devyni žmonės. Rytoj gyvulius vešime į skerdyklą ir gaminsime konservus, kuriuos išvešime“, – pasakoja Petras Puskunigis, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas.

Jis sako, kad žemdirbiai pasiryžę ir įdarbinti ukrainiečius bei juos apgyvendinti, tačiau darbas šiandien nėra prioritetas. Svarbiausia padėti žmonėms. Pirmieji jau gyvena.

„Jei jie ne tik bus, bet ir dirbs, bus puiku – galės gauti pajamų ir išgyventi. Tai daugiau humanitarinė pagalba, nes aštraus darbuotojų trūkumo bendrovėse nėra. Mes patys niekada žmonių pasibaigus augalininkystės sezonui neatleisdavome“, – aiškina P. Puskunigis ir pripažįsta, kad nors lengvinamos įdarbinimo sąlygos, tačiau tvarka, ypatingai darbų saugos reikalavimai, turi išlikti. Negalima žmonių tiesiog išnaudoti.

Nors žemdirbių asociacijos mėgina bendrai rinkti paramą, tačiau kol kas jos veikia atskirai.

Užimtumo tarnyba praneša, kad šiandien žemės ūkio sektoriuje trūksta apie 500 žmonių.

Šiuo metu Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės įmonės yra paskelbusios 523 laisvas darbo vietas darbui Lietuvoje. Daugiausiai šiuo metu ieškoma miško ūkio darbininkų, nekvalifikuotų sezoninio ūkio ir pagalbinių darbininkų.

Atlyginimai žemės ūkyje

Daugiausiai darbo pasiūlymų pateikė šios įmonės: UAB „SKOGRAN“, UAB „Baltic Champs“, AB „Vilniaus paukštynas“, UAB „Leksena“, UAB „Aukštikalnių sodai“. Daugiausiai darbo pasiūlymų žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės įmonės yra paskelbusios Prienų raj. savivaldybėje (60), Vilniaus miesto sav. – 54, Ukmergės – 43, Joniškio – 36, Kauno rajono – 27, Vilniaus rajono – 25, Pasvalio ir Kėdainių rajonuose – po 18, Panevėžio rajono – 17 ir Kupiškio – 16.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją