Lietuvos paukščių augintojai su nerimu prisimena, kaip viruso išplitimą tam tikrose šalies vietose pernai sukėlė vienas prekeivis, nelegaliai įvežęs sergančių viščiukų iš Lenkijos. Išplitusi liga ne tik sukėlė nuostolių augintojams, tačiau ir apribojo kai kurių Lietuvos paukštienos gamintojų eksportą.

„Jau netrukus ūkininkai keliaus į turgavietes įsigyti naminių paukščių, noras sutaupyti ir pigiau įsigyti viščiuką gali kainuoti į savo ūkį parsineštą greitai plintančią ligą. Neatsakingas kai kurių paukščių pardavėjų elgesys šiuo laiku, kai Europos šalyse kas dieną daugėja nustatomų ligos atvejų, gali sukelti grėsmę visiems Lietuvos paukščių ūkiams, apriboti visos šalies paukštienos eksportą, todėl skirsime didelį dėmesį prekybos gyvais paukščiais kontrolei,“ – apie stiprinamą kontrolę pasakoja VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT specialistams didžiausią nerimą šiuo metu kelia Europoje plintanti labai patogeniško paukščių gripo (H5N1) atmaina ir nustatomi vis nauji protrūkiai Prancūzijos paukštininkystės ūkiuose (šiemet patvirtinti net 286 protrūkių židiniai). Metų pradžioje viruso atvejų jau užfiksuota Vengrijoje, Lenkijoje, Italijoje, Vokietijoje. Tuo tarpu viruso atvejų laukiniams paukščiams nuo šių metų pradžios užfiksuota net 23 Europos šalyse.

Atsargumo priemonės perkant naminius paukščius

Naminių paukščių augintojai, jau planuojantys įsigyti naujų paukščių, turi išlikti labai atsargūs. Paukščių gripas pavojingas ne tik dideliems paukštynams, bet ir kiekviename nedideliame ūkyje laikomiems naminiams paukščiams. Bet koks didesnis šios ligos židinys gali virsti dideliu finansiniu nuostoliu, nes virusui patekus į ūkį gali nugaišti visi laikomi paukščiai, o visa produkcija, kiaušiniai, lesalai ir pakratai ūkyje bus sunaikinami.

VMVT įspėja, naminiai paukščiai turi būti įsigyjami tik iš patvirtintų paukščių auginimo vietų. Gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT interneto puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75.

Taip pat svarbu žinoti, kad prekiauti naminiais paukščiais galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, kurios yra suderintos su savivaldybėmis. Prieš keliaujant į prekybos paukščiais vietą, svarbu pasidomėti savo savivaldybėje, ar prekiautojas yra informavęs administraciją apie ketinimą prekiauti.

Prieš įsigydami paukštį, prekyvietėje paprašykite pardavėjo pateikti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. Pardavėjas taip pat privalo išduoti ir įsigijimo čekį, sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą (ar prekių pirkimo–pardavimo kvitą).

Jei pardavėjas nepateikia reikalingų duomenų, jo veiklos registracijos nerandate registruotų naminių paukščių ūkių sąraše, paukščių neįsigykite!

Padidinto atsargumo priemonės turi būti įgyvendinamos ir paukštininkystės ūkiuose

VMVT primena šalies paukščių laikytojams vengti tiesioginių kontaktų tarp paukščių laikymo vietų ir ūkių viduje bei išorėje, imtis papildomų saugumo priemonių, griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, neleisti paukščių laikymo vietose lankytis pašaliniams asmenims, vengti kontakto su laukiniais paukščiais ar lankytis vietose, kuriose jie būriuojasi.

Paukščių migracijos laikotarpiu: kovo, rugsėjo, spalio mėnesiais (laukinių paukščių migracijos metu) privalu naminius paukščius laikyti uždarose patalpose, laikyti pašarą atskiroje, laukiniams paukščiams neprieinamoje vietoje, nenaudoti atvirų telkinių naminių paukščių girdymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją