už juos ūkininkai baudžiami, nemokama parama, didėja mokesčiai, nors šie krūmai reikalingi ir gyvuliams ir pavyzdžiui, laukiniams paukščiams. Ministras tikina, kad niekas už kelis medelius baudžiamas nebus, tačiau jei ūkinės paskirties žemė visiškai apleista – skųstis nereikėtų.

Ūkininkas Darius Viliušis pasakoja, kad jei lauk bus keli krūmai ar medeliai, tokio ploto deklaruoti ir gauti išmokų negalėsi, nors, pavyzdžiui, gyvuliams tokie medeliai net naudingi. Raguotis gali pasislėpti nuo kaitrios saulės, pasikasyti jei puola kraujasiurbiai.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus tikina, kad ganyklose augantys krūmai naudingi ir tai ypatingai aktualu Dzūkijos ir Žemaitijos ūkininkams, nes tuos kraštuose žemės ne tokios derlingos, kaip, pavyzdžiui, Suvalkijoje ir daug gyvulininkystės ūkių.

„Jei žemės pripažįstama apleista, turi mokėti keturis kartus didesnį žemės mokestį, negali deklaruoti šios žemės ir gauti išmokų“, – dėsto A. Svitojus.

Lietuvos ūkininkų sąjunga pritaria šiai pozicijai.

„Galbūt, lyginant su kitomis ES šalimis, pas mus per daug griežtai traktuojama, kas yra apleista žemės. Tačiau mažinant dirbamos žemės plotus nereikia persistengti, nes visa Lietuva gali tapti vien saulės elektrinių šalimi. O kur auginsime grūdus duonai“, – savo poziciją išsako Raimundas Juknvečius, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Jam prieštarauja A. Svitojus:
„Visiems ūkininkams reikėtų pagalvoti apie žemę ir jos degradaciją bei dykumėjimą. Turime ne tik intensyviai ją naudoti ne tik gamybai, bet dalį atiduoti ir gamtai“, – siūlo A. Svitojus.

D. Viliušis pastebi, kad nors einame žaliuoju kursu įsipareigojame saugoti medžius, kur gali gyventi paukščiai. Tai padeda kovoje

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas neneigia, kad medžiai naudingi, nes jie sukaupia anglies dvideginį. Tačiau, iš kitos pusės, naikina atviras paukščių buveines. Jis žada nuo kitų metų ūkininkus kankinančią problemą spręsti, bet neigia, kad valstybė baudžia gyvuliams ir ūkiams medžius laukuose paliekančius ūkininkus. Medžiais apaugusios ganyklos natūrinio ūkininkavimo dalis.

Lietuvoje yra apie 100 tūkst. ha apleistos žemės.

Plačiau žiūrėkite čia.